De man zonder hond – Håkan Nesser

Titel: De man zonder hond
Auteur: Håkan Nesser
Uitgever: De Geus
ISBN: 978 90 445 1888 7

“De man zonder hond” is het eerste boek in de Inspecteur Barbarotti-reeks. In dit boek ontmoet de lezer alle leden van de Zweedse familie Hermansson. Ieder familielid bereidt zich op zijn eigen manier voor op de 65-jarige verjaardag van vader Karl-Erik en de gelijktijdige 40-jarige verjaardag van dochter Ebba. In de nacht voor het feest verdwijnt zoon Robert. De nacht erna verdwijnt kleinzoon Henrik. Het is aan inspecteur Gunnar Barbarotti om uit te zoeken wat er met de twee is gebeurd.

De kracht van dit boek is ongetwijfeld de tijd die Nesser neemt om de hoofdpersonages voor te stellen. Ieder van de familieleden kampt met problemen voor het grote feest begint. Zoon Robert heeft een paar maanden voor het feest de roddelbladen gehaald door mee te doen aan een tv-programma en heeft hiermee de familienaam te schande gemaakt. Dit zorgt voor een ongemakkelijke ontmoeting en op de avond voor het feest besluit hij even een luchtje te gaan scheppen. Die nacht verdwijnt hij. De familie denkt dat hij (zoals gebruikelijk) gewoon gevlucht is en vanzelf opduikt als het weer rustig is in huis. Hierdoor duurt het een paar dagen voor de politie wordt ingeschakeld.

Kleinzoon Henrik verlaat een nacht later het huis voor een geheim afspraakje. Zijn broer Kristoffer weet hiervan, maar hij heeft beloofd zijn mond te houden. Hij doet er daarom alles aan om zijn belofte waar te maken.

Door de lange kennismaking komt het verhaal traag op gang. Het is in het begin handig om een eigen stamboom te maken zodat je onthoudt wie wie is, omdat de namen best snel achter elkaar genoemd worden. Na de verdwijning houdt de ontwikkeling van de personages grotendeels op. Op het moment dat de familie de politie inschakelt, verschijnt inspecteur Barbarossi. Hij probeert de vermissingen op te lossen. Ongeacht hoeveel tijd er verstrijkt, de vermissingen blijven hem bezighouden. Elke tip loopt dood en alleen met behulp van toeval zal hij erachter komen wat er met Robert en Henrik is gebeurd.

Het was een verademing om een boek te lezen dat zoveel tijd spendeert aan het voorstellen van de belangrijkste personages. Echter, het is zonde dat het verhaal daarna afvlakt. Het is in mijn ogen dan ook geen thriller. De klassieke spanning die bij een ‘who did it’-verhaal hoort, ontbreekt. De ontknoping kwam helaas niet echt als een verrassing. Het was eerder een bevestiging van wat ik al vermoedde.

Ik geef het boek daarom ook slechts een zes voor de eindbeoordeling. Het begin was sterk en als dit was doorgezet, had het boek een dikke acht kunnen zijn.

Dit is het eerste boek in de Inspecteur Barbarotti-reeks. Er zijn inmiddels vijf boeken verschenen in deze reeks. Het vervolg op “De man zonder hond” is: “Heel ander verhaal”.

Waardering: 6/10


Lees “De man zonder hond” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *