Malaria – Nick Louth

Titel: Malaria
Auteur: Nick Louth
Uitgever: Xander
ISBN: 978 94 016 0475 8

In Amsterdam vindt een farmaceutisch congres plaats. Tijdens dit congres zal Erica Stroud-Jones haar doorbraak presenteren: de oplossing om malaria uit te roeien. En dan verdwijnt ze. Haar vriend gaat (natuurlijk) op zoek. Hij heeft eigenlijk niets om mee te werken, behalve haar dagboeken uit 1992.

En ondertussen worden in heel Nederland allerlei mensen besmet met een nieuwe malaria-stam. Eentje welke met de bestaande medicijnen niet aangepakt kan worden.

“Malaria” wordt door de uitgever nogal enthousiast aangeprezen als “ijzingwekkend realistisch”. Dat is in zoverre terecht omdat het gegeven dat bewust ingezette malaria-epidemie niet ondenkbaar is. Een ijzingwekkend gegeven maakt echter nog geen ijzingwekkend boek. En Louth slaagt er niet in om me echte angst aan te jagen. Ik lag niet bepaald koortsig onder de dekens met “Malaria”, hopende -smekende zelfs- om een gunstige uitkomst.

Goed, “Malaria” is een prima boek, goed opgebouwd, met een duidelijke dubbele verhaallijn die ergens mooi in elkaar komt, maar een topper wordt het nergens. Voeg daaraan toe dat de personages soms besluiten nemen waarvoor de motivering lijkt te ontbreken en je hebt een aardig boek voor in de bus of de trein. Tenslotte krijg ik her en der het gevoel dat Nick Louth zijn research niet goed gedaan heeft. Leuk hoor, een boek laten plaatsvinden in Amsterdam, maar sinds wanneer hanteert de Nederlandse politie het Amerikaanse rangensysteem. En zo zitten er meer irritante onjuistheden in. Kortom: ik heb betere thrillers gezien…

Waardering: 6/10


Lees “Malaria” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *