Machtsstrijd – Wouter Helders

Titel: Machtsstrijd
Auteur: Wouter Helders
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1197 8

Hoe heb ik DIT niet kunnen zien aankomen? Als dat de gedachte is die je aan het einde van een thriller door het hoofd schiet, weet je dat je iets goeds gelezen hebt. En laat dat nu precies de gedachte zijn die bij mij maar blijft terugkomen?

In “Machtsstrijd” vertelt Wouter Helders het verhaal van Chris Hurkman, zoon van de oprichter van een groot mijnbouwbedrijf. Chris groeide op in Namibië, waar hij na de dood van zijn ouders door zijn grootouders werd opgevoed. Daarna kwam hij op een kostschool, om tenslotte een steeds hogere positie in het bedrijf te verkrijgen.

Als Anthonie de Graaff, directeur en mede-oprichter, plotseling overlijdt, breekt een regelrechte machtsstrijd uit. Cecil, zoon van De Graaff zet elk vuile trucje dat Macchiavelli zou kunnen verzinnen in om Chris uit het bedrijf te zetten. Chris moet alles op alles zetten om niet alleen zijn positie te redden; ook een allesbepalend project waarvoor hij verantwoordelijk is dreigt te mislukken.

Via allerlei schimmige spelletjes worden personages op een zijspoor gezet, om toch weer terug te keren. Er worden heel wat messen in ruggen gestoken en de hoeveelheid samenzweringen gaan elk voorstellingsvermogen te boven. Iedereen probeert er voor zichzelf het uiterste uit te halen.

Steeds wanneer je denkt dat je het doorhebt, komt Helders met een nieuwe verrassing op de proppen. En denk maar niet dat hij het aan het eind even rustig aan doet. Nee, Helders blijft de lezer om de oren slaan met ambachtelijk verweven verhaallijnen, die nog lijken te kloppen ook. Behalve dan dat ene detail, waarbij iemand erin slaagt om 3 kilo van een materiaal te gebruiken, terwijl deze eerder slechts vijf ons had meegenomen. Tja, laten we het op een schoonheidsfoutje houden.

Waardering: 9/10


Lees “Machtsstrijd” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *