Loutering – Guido Eekhaut

Titel: Loutering
Auteur: Guido Eekhaut
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 255 5373 2

Juni 2010 is uitgeroepen tot de Maand van het Spannende Boek. In het kader van die maand hebben we een prijsvraag, maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de boeken. Spannende boeken. Boeken zoals “Loutering”. Hoofdpersonen in dit boek zijn voor de verandering eens geen politie-agenten op jacht naar een seriemoordenaar, maar een groep AIVD-ers die jacht maken op een groep religieus-fanatici, sekteleden die behoren tot de radicale afsplitsing van de Kerk van Operste Zuivering. Een groep die zich “Het Genootschap van het Vuur” noemt, geleid door een succesvol zakenman.

Het Genootschap van het Vuur gelooft dat de Apocalyps zal plaatsvinden in 2012 (wat is het toch, met dat jaartal?) en dat alleen de “uitverkorenen” dan hun plaats naast God kunnen innemen. En de enige manier om “uitverkoren” te worden is door je ziel te louteren. En dat kan alleen met vuur. Dus moeten er mensen geofferd worden. Alhoewel, mensen… voor het Genootschap zijn het geen mensen, want het zijn “onwaardigen”.

Het AIVD team bestaat uit Hoofdcommissaris Alexandra DeWaal, een pittige tante die zich (met enige moeite) staande houdt in een echte mannenwereld. Dan is daar de Belgische inspecteur Walter Eekhaut, die officieel werkt als contactpersoon met buitenlandse diensten (maar die stiekem gewoon weggepromoveerd is, omdat hij niet het type is dat opdrachten altijd kritiekloos uitvoert. Eekhaut is een beetje de rechterhand van DeWaal en hij is de enige die zij af en toe in vertrouwen neemt. Tenslotte is er de jonge inspecteur Nick Prinsen, toevallig een neef van DeWaal, maar zowel hij als zijn tante hebben een broertje dood aan voorkeursbehandelingen.

Als DeWaal en Eekhaut een anoniem telefoontje krijgen waarin alleen wat cijfers genoemd worden, besluiten ze dat die cijfers GPS coördinaten zijn. Ze gaan op zoek en belanden in de Ardennen, waar ze een cirkel vinden van zeven palen, met aan elk van de palen de verkoolde stoffelijke resten van mensen vinden. Als dan een van de slachtoffers geïdentificeerd kan worden, gaan ze op jacht als bloedhonden.

Tegelijkertijd vindt de vriendin van Eekhaut in Somalië een soortgelijke “offerplaats”, waarna ze wordt ondervraagd door een Saudische kolonel. Een kolonel die, heel toevallig, later in Nederland bij het onderzoek opduikt. Wat is zijn rol in het geheel? Die vraag blijft door het hele boek een beetje doorschemeren, maar wordt -zoals het hoort- pas op het laatst een beetje beantwoord.

Ondertussen bereidt het Genootschap van het Vuur de “ultieme loutering” voor. En dat is even onheilspellend als het klinkt. De AIVD-ers voeren dus een race tegen de klok.

Met “Loutering” zet Guido Eekhaut (hë, zelfde naam als de inspecteur… dat kan haast geen toeval zijn) een thriller neer van jewelste. Slapeloze nachten heb ik ervan gehad, hoewel ik me steeds voornam niet meer dan een paar bladzijden voor het slapengaan te lezen. Maar je wilt gewoon weten hoe het verder loopt. Dit boek is uitermate spannend en verdient op zichzelf eigenlijk al een Maand van het Spannende Boek.


Lees “Loutering” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.