Je loog tegen mij – Jessica Ruston

Titel: Je loog tegen mij
Auteur: Jessica Ruston
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 779 8

Stel je voor; op jonge leeftijd besluit je moeder er vandoor te gaan. Ze wil haar modellencarrière verder uitbouwen en vertrekt naar Amerika. Je vader blijft alleen achter, met zijn zesjarige dochtertje. En Klara, die groeit op zonder moeder, iets wat ze -denkt ze- een plekje heeft gegeven. Voor de lezer is echter duidelijk dat ze nog steeds worstelt met de emotionele schade die het moederloos opgroeien teweeg heeft gebracht.

Toch lijkt ze goed terechtgekomen. Ze is met een geweldige man, heeft een leuke baan en geniet (meestal) van het leven. En dan krijgt ze een briefje en een sleutel, die haar naar een garage brengt. Daar vindt ze de spullen van haar moeder, inclusief dagboeken. En dan blijkt dat alles wat ze geloofde gelogen blijkt.

Samen met Klara lezen we de dagboeken en zien we hoe haar moeder als meisje naar Londen ging om het als model te gaan maken. En terwijl ze de waarheid leert kennen, groeit haar eigen leugen. Ze rationaliseert het vakkundig, maar toch kan ze niet ontkennen dat ze haar vriend buitensluit, geheimen voor hem heeft. Ook begint ze vermoedens te krijgen over de rol van haar vader in haar moeders’ verdwijning.

Op basis van het dagboek probeert ze mensen uit het verleden van haar moeder op te sporen, zodat ze steeds meer puzzelstukjes verzamelt. Maar hoe meer ze ontdekt, des te mistiger wordt het beeld.

Want die waarheid die ze ontdekt, hoe waar is die eigenlijk?

“Je loog tegen mij” begint wat moeizaam. De eerste hoofdstukken beginnen al met continu goedpraten van gedrag waarvan de spreker weet dat het eigenlijk niet goed te praten is. Dit roept een antipathie jegens Klara op, die pas gaandeweg plaatsmaakt voor iets anders. Medelijden? Nieuwsgierigheid? Wie het weet mag het zeggen. Feit is dat je als lezer niet wílt weten wat er gebeurd is, je móet het weten. Ruston doseert de ontknopingen met zuinige hand, waardoor je blijft verlangen naar meer. Ze gooit er een paar verrassingen doorheen en houdt je continu scherp. En langzaam groei je met Klara mee naar de conclusie dat haar vader een grote rol heeft gespeeld in de verdwijning van een groots model met een nog grootser potentieel…

Waardering: 8/10

Lees “Je loog tegen mij” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *