Liegbeest – Jet van Vuuren

Titel: Liegbeest
Auteur: Jet van Vuuren
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 978 90 452 1871 7

Sinds 2011 schrijft Jet van Vuuren oer-Hollandse thrillers waarin vrouwen de hoofdrol spelen. Vrouwen met een bepaalde achtergrond, een tikkeltje verknipt, moordlustig, maar heel herkenbaar. Door middel van tijdswisselingen ontdek je als lezer wat er in het verleden van Hannah is gebeurd. In deze stukjes wordt duidelijk waarom Hannah krantenknipsels verzameld en komen haar schuldgevoelens naar voren. Maar of dat terecht is? Gaandeweg kom je achter de geheimen en leugens van de leden van de jaarclub. Om erachter te komen wie dat zijn moet je “Liegbeest” lezen en zo hun rol ontdekken.Maar of je hier vrolijk van wordt?

Hannah’s leven wordt beheerst door het vinden van de mannen die haar broer Joost op haar verjaardag in 1993 in elkaar sloegen. Aan deze laffe aanval door dronken studenten houdt hij blijvend letsel over. Hij heeft epilepsie dat is veroorzaakt door hoofdletsel. Uiteindelijk overlijdt hij in 2015, maar niet voordat hij Hannah de naam van Jochem Nijhoff heeft weten te vertellen. Tijdens haar speurtocht naar de daders leert Hannah Roos kennen, de secretaresse van Jochem Nijhoff. Roos helpt haar aan een tijdelijk baantje als poetsvrouw/gastvrouw voor ondersteuning bij een zogenaamd lustrumweekend bij Jochem Nijhoff. Maar is Roos wel zo begaan met Hannah? En wat is Hannah daar eigenlijk van plan?

Corpsvrienden
Inmiddels is Jochem drieënveertig, vermogend en advocaat. Hij is druk bezig het vijfde lustrum van zijn oud-jaargenoten van het Utrechts studentencorps voor te bereiden, dat dit keer in zijn buitenhuis op de Veluwe gevierd zal worden. Vlak voor het lustrum valt een van de corpsvrienden onder verdachte omstandigheden van een paard. Hij overlijdt in het ziekenhuis tijdens bezoek van zijn corpsvrienden. Hier ontstaat het eerste wantrouwen tussen de vrienden.

Aftelrijmpjes
Al vroeg in het verhaal denk je als lezer te weten welke kant het verhaal opgaat. Alleen is dat wel zo? Aftelrijmpjes zorgen voor een subtiele dreiging over wat er nog komen gaat.

“Vijf stoute jongetjes spelen samen een spel
Eentje gaat er paardrijden en wordt voorgoed onwel
Vier stoute jongetjes spelen samen een spel
Eentje gaat er……..”(p.43)

Kort daarna wordt Jochem met de dood bedreigd en krijgen ook de andere jaargenoten vreemde appjes waaruit blijkt dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn. Ze laten het weekend doorgaan, maar wat een weekend vol eten, drank, drugs en vrouwen had moeten worden loopt uit in een tragedie.

De karakters van de hoofdpersonen zijn goed uitgewerkt. Hannah heeft geen toekomstperspectief, geen afgemaakte opleiding en gaat van de ene baan naar de andere. Ze is geobsedeerd door Jochem Nijhoff en verzamelt krantenknipsels over de aanval op Joost. Roos is dominant en wil wraak op Jochem Nijhoff, maar wel om een heel andere reden dan Hannah. Eigenlijk zijn de vriendinnen Hannah en Roos elkaars tegenpolen.
Jochem is een arrogante klootzak, die zichzelf boven iedereen vindt staan en vrouwen minacht. Jochem houdt alleen van zichzelf en kan mensen die wat mankeren niet uitstaan.
“De corpsstudent speelt net zolang de man met de grote bek, totdat hij het is”, dit een toepasselijke uitspraak van Harry Mulish die op de eerste bladzijde van “Liegbeest” staat.

Nee, echt spannend is het niet, maar het plot is wel heel mooi opgebouwd. Onderhuidse spanning is op een gegeven moment merkbaar tussen Hannah en Roos, alsmede tussen de corpsvrienden. Het is zeker geen alledaags of luchtig verhaal. Er komen diverse ontknopingen en verrassingen in het plot voor, die maken dat je door wilt lezen.
Met een goede realistische beschrijving van de karakters heeft Jet van Vuuren een prettig, vlot leesbaar verhaal geschreven.

Waardering: 7,5/10


Lees “Liegbeest” zelf!


Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.