Letter voor Letter – Mikkel Birkegaard

Titel: Letter voor Letter
Auteur: Mikkel Birkegaard
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5375 6

‘Letter voor letter’ is de tweede thriller van de Deense auteur Mikkel Birkegaard. In het boek wordt de hoofdpersonage Frank Fons, die eveneens een Deense thrillerschrijver is, geconfronteerd met een serie moorden, die in zijn eigen boeken staan beschreven. Een verhaal waarin een of andere psychiater de moorden nadoet uit een thrillerroman is al vaker beschreven, maar Birkegaard slaagt er toch in om wat nieuwe elementen aan toe te voegen…


Frank Fons leidt een teruggetrokken leven. Hij leeft in een zomerhuisje en schrijft hier zijn thrillerromans, die met een zekere regelmaat verschijnen en vooral bekend staan om de gruwelijke gedetailleerde beschrijvingen van de moorden die in de boeken worden gepleegd. Op een dag krijgt Frank een telefoontje van politieman Werner, die hij af en toe consulteert voor zijn boeken. Werner vertelt, dat niet ver weg een moord is gepleegd. En wel precies op de manier, die Frank in een van zijn boeken heeft beschreven. Bijna alle details lijken te kloppen. Frank is ongerust en hij wil dat Werner dit aan de het team dat onderzoek naar de moord doet doorgeeft. Maar zo ver komt het nooit, want Werner is de volgende die op brute wijze wordt vermoord. En ook dit keer precies op de manier, die Frank in een van zijn boeken beschrijft.

Nu staat de schrijver er alleen voor. Naar de politie kan hij niet gaan, want hij is hoofdverdachte en tegelijk gelooft hij, dat hij als enige in staat is de moordenaar te stoppen. Hij weet in ieder geval snel, wie het volgende slachtoffer zal zijn en besluit op eigen houtje alles te doen om de persoon te beschermen. Maar de moordenaar is slim en lijkt hem altijd een stapje voor te zijn.

Hoewel soortgelijke verhalen, waarin een moordenaar de moorden uit een boek nadoet, al eerder zijn beschreven, is het boek toch nog best spannend met een absoluut onverwacht eind. De hoofdstukken wisselen af tussen vertellingen uit Franks verleden en de gebeurtenissen in het heden. Op die manier weet Birkegaard de lezer aan te zetten om op de vragen zelf antwoorden te bedenken en te interpreteren waarom dingen gebeuren. De lezer is de gedachten van de hoofdpersonage altijd een stapje vooruit, maar weet het toch niet allemaal. Pas in het eind komt de hoofdpersonage Frank in actie en pas op de laatste bladzijden weet de lezer pas echt hoe het zit… of niet, want het had ook allemaal heel anders kunnen lopen.

Een beetje jammer zijn die af en toe walgelijke scenes, de moorden, en het ironische is dat Birkegaard zelf vaak uit zicht van Frank oordeelt over recensenten die zijn boeken juist vanwege de walgelijke beschrijvingen afkeuren. Toch maken zij juist een belangrijk deel uit van het boek. In het algemeen geeft het boek een bredere blik op wat een thriller kan uitmaken en wat niet. Om zo te kunnen schrijven moet je echt een expert zijn op het gebied van thrillers en dat is Birkegaard zeker.

 


Lees “Letter voor Letter” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.