Het laatste dat ze deed- Gregg Olsen

Titel: Het laatste dat ze deed
Auteur: Gregg Olsen
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9 78 90 452 1425 2

Het verhaal start met een ongeluk dat 20 jaar eerder plaats vond in het leven van Liz Camden en tot op de dag van vandaag nog impact heeft op haar leven. Hierbij kwam de zoon van buurman Dan Miller om het leven. “Niets wat hij die dag heeft gedaan zal ooit worden uitgewist”.(p18) Sinds die bewuste dag heeft Liz geen contact meer met hem.

Nadat Liz het huis aan Diamond Lake van haar grootouders geërfd heeft, gaat ze daar wonen met Owen en ziet langzamerhand de haar vertrouwde omgeving veranderen. Oude huizen worden afgebroken en ervoor in de plaats komen grote moderne luxe huizen. Zo ook het oude huis naast hen, waar Carole & David Franklin hun rijkdom ten toon spreiden. Op een dag verdwijnt Charlie, het 3 jarig zoontje van Carole & David. Dit gooit ieders leven overhoop. Tijdens de vermissing komen alle relaties onder spanning te staan. Carole blijft (wan)hopen, dat Charlie gevonden wordt en gaat er bijna aan onderdoor. Net als Liz, die door pillen en drank op de been blijft.
Gregg Olsen heeft “Het laatste dat ze deed” in de derde persoon, met een beschouwelijke, afstandelijke schrijfwijze geschreven. Hij heeft hiermee een verhaal neergezet, waarbij je in een rollercoaster van emoties terechtkomt “In Caroles gezelschap had Liz een nieuwe en intensieve vorm van zelfhaat ontdekt”. (p86) Of wat te denken van: “Als de lichten uit waren, laaide de oorlog tussen Carole en David weer op”.(p141)

De hoofdpersonen, mensen van vlees en bloed zitten vol zelfverwijt en proberen op allerlei manieren hun hachje te redden. Ze laten hun donkere kanten zien; bedrog, voor eigen rechter spelen, overspel, egoïsme, materialisme en de schone schijn ophouden. De rol die de politie speelt, is wel een beetje onderbelicht.

Vanaf het begin van “Het laatste dat ze deed” hangt er een gewetensvraag in het verhaal. Zal alles wat gebeurd is, in orde komen? Tijdens het lezen van “Het laatste dat ze deed” voel je mee met Liz en Carole en voel je hun pijn en lijdensweg. De rol die Owen en David als echtgenoten spelen komt goed naar voren. “Voordat dat ettertje er was, gaf Carole me alles wat ik wilde. Hij noemde haar letterlijk zijn persoonlijke geldautomaat”. (p167)

“Ooit had hij echt van Liz gehouden, maar die liefde werd nu overschaduwd door de fout die ze had begaan. Je moet jezelf in de hand houden, zei hij. Als je doorgaat draaien, vermoord ik je”. (p199)
Gregg Olsen heeft met “Het laatste dat ze deed” een opmerkelijke thriller geschreven met een plottwist die je absoluut niet ziet aankomen. Een opmerkelijk citaat wil ik jullie niet onthouden:
“Kevers rusten nooit. Ze blijven knagen, onhoorbaar, maar meedogenloos. Net als schuldgevoelens”.(p7) Schuldgevoelens, die als een rode draad door het verhaal lopen.

Waardering: 7/10


Lees “Het laatste dat ze deed” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.