Laat niet los – Harlan Coben

Titel: Laat niet los
Auteur: Harlan Coben
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8064 6

Vijftien jaar geleden werden twee tieners dood gevonden naast een spoorlijn. Leo, de tweelingbroer van Nap Dumas, en de dochter van het hoofd van de politie. Verklaringen te over: zelfmoord, stomme spelletjes. Er werd gespeculeerd over drugs en drank. Nap kan het niet laten rusten. Hij verloor niet alleen zijn broer, maar zijn vriendinnetje is sindsdien ook vermist. Inmiddels is hij politie-agent. Hij heeft de vingerafdrukken van zijn vriendin ingevoerd voor signalering. Als er elders een moord wordt gepleegd, blijken haar vingerafdrukken daar gevonden te worden.

Nap wordt erbij gehaald door de rechercheurs die op de zaak gezet zijn. Eerst doet hij mee om te ontdekken wat er van zijn Grote Liefde is geworden. Maar al snel blijkt het allemaal samen te hangen met de gebeurtenissen van vijftien jaar geleden. De verlaten legerbasis lijkt daarbij een grote rol te spelen.

Harlan Coben schrijft over het algemeen knap in elkaar zittende thrillers die lekker snel weglezen. Wat betreft het snelle weglezen: het kostte me slechts drie dagen om dit boek van kaft tot kaft te verslinden. En wat de kwaliteit van het boek betreft kunnen we ook kort zijn: puik geschreven.

Toegegeven, er worden veel bizarre theorieën naar voren gehaald. En het is wel heel toevallig hoe alles met alles samen blijkt te hangen. Maar hoe bizar het verhaal dat het bewijsmateriaal vertelt ook lijkt te zijn, de uiteindelijke ontknoping laat zien dat de gebeurtenissen eigenlijk volstrekt logisch zijn. En dat je voor mysterie niet hoeft te grijpen naar buitenaardse wezens die ons komen kidnappen (om maar wat te noemen). Coben schrijft met “Laat niet los” geen literair meesterwerk. Hij zal er geen Nobelprijs voor de Literatuur voor krijgen. Maar dat is eerder een aanprijzing, want niet elke Nobelprijswinnaar is zo goed te lezen als deze van Coben.

Waardering: 7,5/10


Lees “Laat niet los” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.