Koudvuur – Cilla & Rolf Börjlind

Titel: Koudvuur
Auteur: Cilla en Rolf Börjlind
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9 7894 0050 784 5

Na eerder dit jaar Wiegelied gelezen te hebben was ik nieuwsgierig geworden hoe het verder ging met Tom Stilton en Olivia Rönning. “Koudvuur” is een prettig leesbaar verhaal, dat zich zoals ondertussen gebruikelijk voor Cilla & Rolf Börjlind in twee landen afspeelt.. Voor mij begint het nu wel een beetje op herhaling van persoonlijke problemen van de hoofdpersonen  te lijken. Het is goed op een als zich zelf staand deel te lezen..

Vijfde deel

“Koudvuur” is het vijfde deel in de Rónning & Stilton serie van Cilla & Rolf Börjlind. Vanaf de eerste bladzijde wordt je in het verhaal gezogen vol verwachting van een verhaal vol spanning.
“Het bloed stroomde uit de lange, diepe wonden op zijn rug, die hij had opgelopen toen hij zich onder het prikkeldraad door had gewurmd.” (p. 7) De spanning ebt langzaam weg in de loop van het verhaal, maar daarvoor in de plaats ontwikkelt zich een filmisch verhaal vol tragedies.

Verhaal

Terwijl Tom Stilton in Thailand door zijn verleden dreigt te worden ingehaald, vindt er in Zweden een bomaanslag plaats. Olivia Rönning moet deze aanslag samen met Mette en Lisa onderzoeken. Mette, de hoofdcommissaris telt af naar haar pensioen en laat met moeite langzaam de teugels vieren om ze over te dragen aan Olivia. Wanneer Tom in Thailand vermist wordt, neemt Luna zijn vriendin vanuit Thailand contact met Olivia op en stuurt een foto van een man die Tom aan het zoeken is. Olivia herkent de man en gaat op verder onderzoek uit in Zweden. Dit is het begin is van een lange weg vol emoties voor de betrokkenen om de schuldige van de bomaanslag te vinden.

Psychologische thriller

Gaat het bij een thriller in het algemeen om een spannend plot, zo niet bij “Koudvuur”, een psychologische thriller, waarbij de karakters van de hoofdpersonen zich voortdurend ontwikkelen. In “Koudvuur” laat Tom Stilton langzaam maar zeker weer mensen toe in zijn privéleven en wordt hij weer nieuwsgierig. Olivia Rönning begint nader tot haar collega Lisa te komen. laat haar eigen gevoelens weer toe en leert op zichzelf te vertrouwen. De saamhorigheid tussen de diverse karakters komt goed naar voren. alsmede hun kwetsbaarheid. De dader leer je niet heel erg goed kennen.

Plot

Het plot zit erg goed in elkaar. De verschillende verhaallijnen worden geleidelijk opgebouwd, om dan op het einde samen te komen. Het verhaal speelt zich deels in Zweden en Thailand af en geeft een mooie afwisseling tussen het onderzoek van Tom Stilton in Thailand en dat van Olivia Rönning in Zweden, alsmede de privélevens van de personages. De spanning is niet gedurende het hele verhaal aanwezig, maar de opbouw van het verhaal maakt dat je steeds verder wilt lezen. Het laat ook duidelijk zien, dat politiemensen moeilijk los komen van hun werk en het mee naar huis nemen en hun privéleven laten beïnvloeden.

Intrigerend

“Koudvuur” bestaat uit meerdere verhaallijnen, met als belangrijkste deze van Tom, Olivia en Mette. Het vertelperspectief is vanuit de derde persoon en gedurende het verhaal komen er veel personages aan bod. Je krijgt snel een vertrouwd gevoel, doordat je een duidelijk inzicht krijgt in de gedachten en gevoelens van de personages.
De personages zijn goed uitgewerkt. Je gaat ze begrijpen, doordat hun kwetsbare kanten goed naar voren komen .Je ziet hen een ontwikkeling doormaken gedurende het verhaal. Tom is erg op zichzelf is en worstelt met zijn verleden. In het begin dreigt hij te verzanden in een psychose, maar hoe verder het verhaal komt, hoe meer hij verandert en zich vastbijt in zijn onderzoek in Thailand en vastbesloten is het tot een goed eind te brengen. Olivia is eenzaam en wordt gaandeweg vriendinnen met haar collega Lisa en laat haar emoties meer toe. Zelfs Mette probeert te accepteren, dat ze nu eindelijk met pensioen moet.
De meeslepende schrijfstijl, neemt je echt mee naar Thailand, dat zowel liefelijk, als verraderlijk kan zijn. Ook nu zijn Cilla & Rolf Björlind er uitstekend in geslaagd om een aantal maatschappelijk betrokken thema’s in “Koudvuur” te verwerken. Pedofilie en sexuele intimidatie zijn op een meesterlijke wijze verweven in het verhaal.

Waardering: 8/10


Lees “Koudvuur” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.