Koudvuur – Cilla & Rolf Börjlind

Titel: Koudvuur
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0784 5

In Thailand, op de Mekongrivier, peddelt Tom Stilton met zijn primitieve kano door het water. Als voormalig inspecteur kreeg hij de vraag om onbekende man op te sporen, waarvan hij enkel een foto heeft. Zijn zoektocht leidt hem naar de Gouden Driehoek, waar de illegale opium-productie hevig floreert. Tom gaat de confrontatie aan met zowel de gevaren van het gebied als met zijn eigen demonen.

Intussen vindt er in Zweden een gruwelijke bomaanslag plaats. Rechercheur Oliva Rönning maakt deel uit van het onderzoeksteam, dat onder leiding staat van hoofdcommissaris Mette Olsäter. Uiteindelijk wordt er een dader gearresteerd en kan de zaak gesloten worden.

Tot Mette op een dag een onverwacht telefoontje krijgt. Dit is het begin van een spannende periode. De zaak wordt daarbij heropend, en het is aan Olivia om te bewijzen dat er fouten zijn gemaakt. 

Vijfde deel

“Koudvuur”, geschreven door Cilla en Rolf Börjlind verschijnt op morgen (15 januari). Dit boek is het vijfde deel in de reeks rond Olivia Röningen en Tom Stilton. Een Scandinavische reeks waarvan het eerste boek is herwerkt tot een tv-serie. Dit vijfde deel is perfect leesbaar los van de reeks.

Het boek is in het begin erg spannend, de bomaanslag maakt dat je onmiddellijk in het verhaal zit. Die spanning blijft een tijdje hangen, maar mindert gestaag wel wat. Cilla en Rolf Börjlind slagen er wel in om de lezer geboeid te houden, door over te gaan naar een andere vorm van spanning. Namelijk de combinatie van meerdere, enigszins aparte, verhaallijnen die naar het einde toe samen één worden. Die creëren elk hun eigen spanning.

Gelaagdheid

Het plot van “Koudvuur” zit erg goed in elkaar. De verschillende verhaallijnen worden traag opgebouwd, zodat de lezer gaandeweg het grotere geheel in de op het eerste gezicht losse puzzelstukjes ziet. Ook de afwisseling tussen het misdaadonderzoek en de privélevens van de personages een extra gelaagdheid. Zeker omdat het zich in verschillende landen afspeelt, namelijk Zweden en Thailand.

De belangrijkste verhaallijnen in “Koudvuur” zijn deze van Tom Stilton en Oliva Rönningen. Er zijn nog enkele kleinere verhaallijnen, zoals bijvoorbeeld van Lucas, maar deze houden allemaal rechtstreeks of onrechtstreeks verband met de hoofdverhaallijnen. Alles komt uiteindelijk samen in een spannende ontknoping.

Evolutie

Een sterk punt in dit verhaal is de uitwerking van de personages. De Börjlinds hebben daarin uitstekend werk geleverd. Ieder personage heeft zijn eigen karakter dat blijft evolueren gedurende het verhaal. Enige uitzondering hierop is de dader.

Tom zie je in het begin worstelen met zichzelf, maar wanneer hij zich vastbijt in zijn onderzoek, zie je hem openbloeien en weer wilskracht krijgen. Ook voor Oliva geldt dit, zij evolueert van een eenzame jonge vrouw naar iemand die besluit om daar iets aan te doen en contact te zoeken met een collega. De mens achter de rechercheur krijg je te zien. Door die duidelijk waarneming van de sterke en zwakke kanten van de personages, kun je je heel goed inleven in hen. De samenhorigheid die er is draagt daar ook aan bij.

Maatschappelijke thema’s

Daarnaast is het aankaarten van verschillende maatschappelijke thema’s in “Koudvuur” een pluspunt. Zo krijg je een menselijk beeld van de politie, hun werk heeft vaak impact op hun privéleven. Iets wat veel mensen vaak onderschatten.  Ook actuele thema’s als terrorisme en #metoo komen in het verhaal aan bod.

Emotie en diepgang

“Koudvuur” heeft mij ontzettend kunnen bekoren. Het is een verhaal met veel diepgang, en het heeft me emotioneel zeker kunnen raken. Het was geen boek vol met actie van begin tot het einde, maar dat stond het leesplezier zeker niet in de weg. Het psychologische aspect stond hier centraal, en daar houd ik absoluut van. Alhoewel het reeds het vijfde deel is van een reeks, was het voor mij het eerste boek dat ik las van Cilla & Rolf Börjlind. En ik kon het verhaal zonder probleem volgen. Je mist uiteraard wel iets van de voorgeschiedenis van Tom en Olivia, maar je krijgt net voldoende info om te kunnen volgen. Maar natuurlijk is het aan te raden om alle boeken in volgde te lezen. Ikzelf ben na het lezen van dit boek grote fan van deze schrijvers, en ben dan ook van plan hun vorige delen ook te lezen.

Waardering: 8,5/10


Lees “Koudvuur” zelf!

Kaft boek "Koudvuur"

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.