Koudegolf – Arnaldur Indridason

Titel: Koudegolf
Auteur: Arnaldur Indridason
Uitgeverij: Querido
ISBN: 978 90 214 4313 3

Afgelopen weekend stond voor mij in het teken van een koudegolf. Daarmee bedoel ik natuurlijk niet het weer, maar het boek “Koudegolf” van Arnaldur Indridason, een spionageverhaal/politiethriller dat zich afspeelt in IJsland. IJsland is niet vaak het decor van een spannend boek. Ik herinner me eigenlijk maar één titel, namelijk“Schoonmaaktips van een huurmoordenaar”  dat ik twee jaar geleden las.

Dat boek was puur genieten, mede door de combinatie van misdaad en droge humor waar Hallgrimur Helgason zo goed in is.

Wie weet, is “Koudegolf” ook zo sterk, dacht ik, me daarbij ook beroepend op de vloedgolf aan ijzersterke spannende boeken die ons sinds de Millennium-trilogie vanuit Scandinavië over ons heen stroomt.

En Indridason begint het boek met een goed gevonden gegeven: als het waterpeil in een meer daalt, gaan wetenschappers op zoek naar de oorzaak. Deze wetenschappers vinden een skelet, waaraan een oud Russisch afluisterapparaat is gebonden. Een sterk gegeven voor een spannende politiethriller, waarbij de politie-agenten (natuurlijk geteisterd door een minder-dan-perfect privéleven) zich vastbijten in een spoor. Ook een prima gegeven voor een heerlijk, ouderwets spannende spionagethriller tegen de achtergrond van de Koude Oorlog.

Indridason doet een heldhaftige poging om beide genres te combineren, maar slaagt daar helaas niet in. Het spionageverhaal is een wat slappe poging om het wantrouwen zoals dat achter het IJzeren Gordijn heerste voelbaar te maken, dat niet van de grond komt. Als je dat verhaal wilt voelen, is “De Grijze Stroom”  een veel beter boek om uit het schap te pakken. Het politie-onderzoek kan me ook niet grijpen, net zo min als de pogingen om de politie-personages karakter te geven door een inkijkje in hun privé-misére. Als je een spannend boek, met boeiende personages wilt lezen, kun je beter“De Afperser” van John Grisham erbij pakken.

Indridason stelt teleur. De lovende woorden die de uitgever op het omslag heeft geciteerd doen me twijfelen aan de betrouwbaarheid van de geciteerde bronnen. Jammer, maar het kan natuurlijk niet altijd raak zijn.

Waardering: 5/10


Lees “Koudegolf” zelf!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.