Kinderen van de sekte – Mariette Lindstein

Titel: Kinderen van de sekte
Auteur: Mariette Lindstein
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0846 0

Na “De Sekte” en “De Sekte Herrijst” is dit het slotdeel van de sekte-trilogie van Mariette Lindstein. De titel, “De Kinderen van de Sekte”, deed me denken aan een boekenserie die ik jaren terug las, Duin. Deze serie, van Frank Herbert, begon met een ijzersterk deel 1. Maar al snel verloor de serie haar glans, toen de auteur verder ging met de volgende generatie. Dat zal Lindstein hier toch niet ook gebeuren?

Dit boek begint vijftien jaar nadat Sofia en Benjamin aan de greep van Franz Oswald zijn ontsnapt. Ze hebben een dochter, Julia, die wel beseft dat er nare dingen in het verleden gebeurd zijn. Maar de details kent ze niet.

Na een orkaan treedt Oswald weer in de schijnwerpers. Volgens hem is de orkaan een teken en heeft hij, met ViaTerra de antwoorden. Op ViaTerra heeft hij inmiddels een school, waar hij kinderen opleidt die hij de Uitverkorenen van ViaTerra noemt.

Julia is wel gecharmeerd van de man en is ervan overtuigd dat hij sinds toen is veranderd. Sofia gelooft daar niet zo in. Al snel blijkt Oswald Sofia niet vergeten te zijn. Er beginnen weer rare dingen te gebeuren terwijl Oswald zowel Sofia als haar dochter weer in zijn greep probeert te krijgen.

Zo moeder, zo dochter

Al snel blijkt Julia, net als haar moeder, vatbaar te zijn voor het gelieg en bedrieg van Oswald. Zijn zonen vinden hier het hunne van. De een is jaloers op Oswald, de ander vind dat Julia beter verdient. Dit leidt, uiteraard, tot een hoop gemanipuleer en gekonkel.

Heel soms lijkt het dat Lindstein in herhaling vervalt. Want Oswald is nog steeds dezelfde, die nog steeds dezelfde trucjes gebruikt. Zij het dit keer op de dochter.

Herhaling van zetten?

Nu zou je misschien denken dat je het na de eerste twee delen wel gezien hebt. Dat dacht ik ook. Maar hoewel sommige verhaalelementen op zijn zachts gezegd niet heel waarschijnlijk zijn doet dat helemaal niets af aan dit boek. Het blijft net zo spannend als de eerste twee.

In de recensie van “De Sekte” schreef ik: “Lindstein schrijft op een manier die beangstigend realistisch is. Daardoor kan ik ‘De Sekte’, boeiend als het is, niet zomaar in een ruk uitlezen. Ik heb af en toe gewoon even een pauze nodig.” Dat gold voor deel twee net zo hard. Bij die recensie sprak ik de vrees uit dat het derde deel keihard zou tegenvallen. Maar de spanning uit het eerste boek is nooit weggeweest. Ook bij dit boek zat ik met hoge hartslag. Pauzes waren essentieel om bij te komen van de woede, de frustratie, de angst voor de hoofdpersonen.

De Sekte-trilogie is een duidelijk gevalletje “Wow!”

Waardering:10/10


Lees “Kinderen van de sekte” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.