Killman Creek – Rachel Caine

Titel: Killman Creek (Stillhouse Lake Deel 2)
Auteur: Rachel Caine
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1716 1

Tot nu toe heb ik van uitgevers alleen waargebeurde boeken en dichtbundels ontvangen. “Killman Creek” bracht hierin verandering. Boeken zoals “Afscheid van Java“, “Achter de Façades van Parijs“, “Pincetbeweging” en recentelijk “Wake” zijn absoluut allemaal de moeite waard. Maar ik vond het toch ontzettend leuk dat er voor de verandering een thriller bij mij op de deurmat lag! Deel 1 van de Stillhouse serie heb ik niet gelezen (dat voorrecht was aan Severine) maar volgens de uitgever was dit geen probleem. Tijd dus om te kijken of Rachel Caine mij op het puntje van mijn stoel kan laten zitten.

Perspectief van personages

Killman Creek” begint meteen spannend. We ontmoeten vier personages, van wie we allemaal het perspectief op het verhaal zien. De belangrijkste persoon is Gwen Proctor, vroeger Gina Royal. Met haar man en twee kinderen leefde zij een hele tijd het gelukkige gezinsleven. In deel 1 van de serie, “Stillhouse Lake“, ontdekt zij echter al die tijd samen te hebben geleefd met een seriemoordenaar. Veel mensen geloven dan ook niet dat zij hier niets van af wist. Hoe kan je niet doorhebben dat je man in de garage meisjes vermoord? Deel 1 gaat hier over en laat zien hoe Gwen met haar kinderen probeert het leven weer op te pakken. Ik heb deel 1 niet gelezen, maar toch werd het plot van het vorige deel eenvoudig duidelijk gemaakt, waardoor je niet het idee had iets te missen in deel 2.

Als Melvin Royal, Gwens ex, ontsnapt uit de gevangenis, weet Gwen dat hij het op haar gemunt heeft. Ze vlucht met haar kinderen Connor en Lanny en haar partner in crime Sam. Sam wil hetzelfde als Gwen: Melvin Royal moet dood. De zus van Sam is één van de slachtoffers van Melvin en Sam is dan ook uit op wraak. Gwen wil vooral rust voor haar kinderen en weet dat die rust er nooit zal komen zolang Melvin vrij rondloopt. Connor en Lanny willen echter dat het gewoon allemaal zo snel mogelijk voorbij is. Lanny worstelt met verantwoordelijkheidsgevoel tegenover Connor. Als papa een moordenaar is en mama altijd op pad voor wraak, dan is zij in haar gedachten de enige die Connor kan beschermen. Connor kampt juist met twijfels. Zijn vader was altijd zo lief tegen hem. Misschien is hij wel helemaal geen moordenaar!

Modern verhaal

Killhouse Creek” is een verhaal dat zich duidelijk in deze tijd afspeelt.  Techniek speelt namelijk een belangrijke rol in de dreiging die Gwen voelt. Achter de computer voelen veel mensen zich veilig om haar te bedreigen en belachelijk te maken. Ook Melvin weet met het technische snufjes altijd te zorgen dat Gwen zijn berichten ontvangt. Berichten als “Je bent nergens veilig” zorgen er voor dat Gwen altijd met kleren aan slaapt en een pistool binnen bereik heeft. Op een gegeven moment komen in het verhaal ook video’s naar voren. Deze video’s lijken heel echt, maar Gwen kan zich niet herinneren dat deze dingen gebeurd zijn, terwijl zij op de video’s staat. De video’s zijn een grote klap voor haar omgeving en Gwen wordt volledig in de steek gelaten.

Er wordt zo ontzettend makkelijk gedaan over wapenbezit, dat ik meteen wist dat Rachel Caine uit de Verenigde Staten komt. Zelfs de kinderen weten hoe ze met wapens om moeten gaan. Voor een thriller is het natuurlijk lekker makkelijk dat iedereen over een pistool beschikt. Ik vind het echter extra eng, want hoewel ik nog nooit een pistool in het echt heb gezien, komt het op mij heel realistisch over. In de media zie je namelijk niet anders dan dat het bij je dragen van vuurwapens de gewoonste zaak van de wereld is. Juist dat gemak wat ook in “Killman Creek” ook naar voren komt, maakt mij ongemakkelijk.

Spanning

Wat een ontzettend spannend boek is “Killman Creek“. Ik heb geen moment een probleem gehad dat ik deel 1 niet heb gelezen. Ondanks dat er nog een deel 3 en deel 4 verschijnen, is het een uitstekend losstaand boek. De karakters worden genoeg geïntroduceerd om hun verleden niet me te hoeven nemen. Ook wordt het verhaal goed opgebouwd naar een climax, maar zitten er door het boek heen ook spannende passages.

Ik heb nog nooit eerder een thriller gelezen, dus veel vergelijkingsmateriaal heb ik niet. Wel weet ik dat het Rachel Caine gelukt is om mij op het puntje van mijn stoel te laten zitten. “Killman Creek” is precies zo’n boek wat je niet weg kunt leggen, omdat je elke keer het volgende hoofdstuk wil lezen. Ik zou het dan ook zeker aanraden!

Waardering: 7/10


Lees “Killman Creek” zelf!

Over KarinaB

Hallo! Ik ben Karina, ik ben 23 jaar en zoals de meeste van jullie die deze website bezoeken houd ik heel erg van lezen. Mijn doel is om 50 boeken per jaar te lezen, Hierdoor heb ik veel boeken die ik voor jullie kan recenseren en daar heb ik heel veel zin in. Deze boeken variëren van Young Adult, naar klassieke literatuur en alles daar tussenin. Voor mij geldt het motto: "A chapter a day, keeps the psychologists away!"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.