Killer Country – Mike Nicol

Titel: Kaapstad-trilogie deel 2: Killer Country
Auteur: Mike Nicol
Uitgever: De Geus
ISBN:  978 90 445 3264 7

Mike Nicol is een schrijver uit Zuid-Afrika die misdaadromans schrijft. “Killer Country” is het tweede deel in zijn trilogie. “Killer Country” was echter het eerste boek van Mike Nicol waarmee ik in aanraking kwam. Ik weet niet hoe het met het laatste deel zit maar dit deel kan in ieder geval onafhankelijk van het eerste deel gelezen worden.

Mace Bishop en Pylon Buso zijn zakenpartners van elkaar en voormalige wapenhandelaars. Ze willen het verleden achter zich laten en geld verdienen zonder alle stress die gepaard ging met hun vorige leven. In een misdaadroman haalt je verleden je altijd in en dat is in dit geval niet anders. Mace en Pylon lijken op het eerste gezicht een comfortabel leventje te leiden. Mace woont in een buitenwijk van Kaapstad waarbij je de ellende van townships en bijbehorende criminaliteit achter je laat. Hij heeft een knappe, intelligente vrouw die ook nog eens kunst maakt en een dochter Christa die alles voor hem betekent. Voor zijn gezin wil hij zijn financiële toekomst zeker stellen door flink geld te verdienen.

Zijn zakenpartner Pylon is degene die buitenkansjes ruikt en actief op zoek is naar kansen. Zo lopen ze tegen een buitenkans in onroerend goed aan waarbij er veel geld te verdienen valt als ze het goed spelen. Maar wat ze niet weten en pas later achter komen is dat de gevaarlijke en corrupte Obed Chocho een concurrent van ze is. Chocho opereert niet alleen. Hij maakt gebruik van de scrupuleuze huurmoordenaar Spitz die met één snel en welgemikt schot iemand dood kan schieten. Deze huurmoordenaar heeft een eigenaardige eigenschap: hij bereidt zich voor op de moorden door naar killer-country muziek te luisteren.

Mike Nicol heeft een talent voor het creëren van personages. Ieder personage heeft een uniek karakter. Het prachtigste personage in het boek is de advocate Sheemina February die een groot geheim met haar meedraagt en die nog een appeltje te schillen heeft met het duo Mace en Pylon.

Mace en Pylon komen zichzelf tegen. Kunnen ze hun verleden achter zich laten en verdergaan op het nieuw ingeslagen pad? Of haalt het verleden hen in? Deze vragen en dilemma’s lopen als een rode draad door het boek. Het geeft het boek ook een literair karakter want “Killer Country” is geen gewone misdaadroman, het is een geëngageerde misdaadroman. Het decor van het boek is Zuid-Afrika en juist de politieke en sociaal-economische situatie schijnen door heel het boek heen. Het dilemma waar Mace en Pylon mee kampen, is ook het dilemma waar Zuid-Afrika mee zit.

Ik heb genoten van de intelligent opgebouwde spanning van het boek waardoor je het boek niet wilt wegleggen. Na ieder hoofdstuk wil je weten wat er verder gaat gebeuren en hoe het verhaal zich gaat ontrollen. De context van het boek met de politieke achtergronden en de sociale aspecten waarmee Zuid-Afrika te kampen heeft, geeft “Killer Country” body waardoor het genre van misdaadroman overstegen wordt. Het mooiste aan het boek zijn de complexe karakters met vele lagen en dimensies. Daar is bewust voor gekozen, vermoed ik, om de fascinatie van de lezer voor deze personages zo lang mogelijk vast te houden. Dat lukt zeker. Sheemina February is een uitzonderlijk karakter. Hoewel ze eigenlijk angstaanjagend is in haar plannen en wraak, blijf je toch sympathie voor haar voelen en begrijp je haar beweegredenen. Toen ik het boek uit had, wilde ik dat ik het daaropvolgende deel al in handen had.

Een leuk detail aan het boek is dat achterin een afspeellijst staat met de nummers en artiesten van killer-country muziek, zoals Johnny Cash, Jim White and Jesse Sykes, die ook in het boek een rol spelen.

Waardering: 9/10Lees “Killer Country” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *