De Keerzijde – Michael Connelly

Titel: De keerzijde
Auteur: Michael Connely
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 8068 4

Michael Connely heeft niet zoveel met de regels van het genre. Eerder liet hij de die-hard politieman Harry Bosch immers voor een advocaat aan het werk gaan in “Over de Grens”.  En ook in “De Keerzijde” heeft Connely lak aan de conventies. Want in dit boek laat hij Bosch doodleuk tegelijkertijd werken aan een erfenis én jagen op een serieverkrachter.

Hoe kan dat, zou je zeggen? Nou, om te beginnen is Bosch geen “echte” politie-agent meer. Hij is eerder in ongenade geraakt en kan zijn politiehart nu alleen nog laten kloppen in het kleine politiekorps van San Fernando. Daar werkt hij als vrijwilliger aan zaken die hem persoonlijk interesseren. Eén daarvan is de zaak van de horrensnijder, een zaak die al jaren voortsleept en op een dood spoor is aangeland. Bosch bijt zich hierin vast, op voorwaarde dat hij betaalde klussen als privé detective voor kan laten gaan. Dus als een miljardair hem $10.000 aanbiedt voor een gesprek, neemt Bosch een dagje vrij om te horen wat de man van hem wil.

Het blijkt dat de oude man denkt een kind te hebben. Hij wil dat dit kind opgespoord wordt, zodat zijn erfenis goed terecht zal komen. Bosch kan het geld goed gebruiken dus besluit hij in te gaan op het verzoek. Maar ja, wanneer er een nieuwe erfgenaam op het toneel dreigt te komen, worden mensen nerveus. Vooral als het om een miljardenkapitaal gaat.

En zo kan het dus komen dat Bosch zich samen met advocaat Mickey Haller op de erfenis en het testament stort, terwijl hij tegelijkertijd blijft jagen op de serie-verkrachter. Beide zaken komen al snel in een stroomversnelling. En in beide zaken komt het nodige vuil naar boven: moord, verraad, intrige, spionage. Bosch moet zich aan alle kanten indekken. Zelfs tegen kantoorpolitiek.

Het mooie van een schrijver die het vertikt zich aan de regels te houden is dat hij volledig vrij is je te verrassen. En dat doet Connely regelmatig. Alleen al door de twee zaken gelijktijdig te laten plaatsvinden kan hij spelen met de timing en prioriteiten die de personages moeten stellen. Connely creëert zijn eigen vrijheid en benut deze ten volle. Dat leidt tot een fijn, spannend boek. Een thriller? Een legal thriller? Een misdaadroman? Eigenlijk weet ik het niet zo goed. Maar het is echt een heerlijk boek voor in de ligstoel.

Waardering: 7,5/10


Lees “De Keerzijde” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.