Waar is ze? – Alex Marwood

Titel: Waar is ze
Auteur: Alex Marwood
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 7920 6

Leugens binnen leugens, bedoeld om leugens te verbergen. In 2004 verdween Coco Jackson zonder een spoor achter te laten. Haar familie en huisvrienden zetten hun uitgebreide vermogen in voor een mediacampagne en zoektocht. Coco wordt nooit gevonden….

12 Jaar later komen de betrokkenen weer bij elkaar voor de begrafenis van Coco’s vader. De vele spanningen en intriges, die vaak al van voor de verdwijning stammen, komen in volle kracht weer naar boven.

Langzaam maar zeker leren we de waarheid omtrent de verdwijning. Althans, dat denken we. Maar wat is waar? En wat moet je willen weten?

Het lijkt haast wel of Alex Marwood het verschijnen van dit boek bewust zo getimed hebben. Want terwijl de personages in “Waar is ze?” allemaal hun best doen de feiten zo gunstig mogelijk voor te doen, worden we in het echte leven geconfronteerd met “Alternative facts”. Of zouden de media dit boek ook hebben gelezen en zich hebben laten inspireren? In ieder geval geeft het concept goed weer wat er in “Waar is ze?” gebeurt. Allerlei waarheden dienen zich aan. Maar wat is nu de ware waarheid?

In het begin heb ik dit boek als lastig leesbaar ervaren. We springen heen en weer in de tijd waardoor het soms even schakelen is. Voeg daaraan toe dat de (in 2016) overleden vader gedurende de periode die het verhaal beslaat van de ene vrouw naar de andere hopte, waarbij de leeftijd niet echt een issue was, en je kunt misschien begrijpen dat het we wat moeite kost. Wie was nou ook al weer op DIT specifieke moment de vrouw? Heather? Claire? Linda? Of toch dat jonge meisje Simone? En ging hij nou vreemd met Linda tijdens het huwelijk met Claire? Of zat het toch weer anders. Best een uitdaging voor me, al die namen.

Maar gelukkig, op een gegeven moment zit het er in en kan ik me bezighouden met de feiten (?) en de verhaallijn. Hoe het nu echt zit? Wie het weet mag het zeggen. Maar omdat mogen niet hetzelfde is als moeten, houd ik mijn mondje dicht.

The Independent wordt aangehaald met de opmerking dat dit een boek is dat je moeilijk kunt wegleggen. Nu had ik daar op zich weinig moeite mee. Maar om het dan ook te laten liggen…dat was nog best pittig.

“Waar is ze” is spannend geschreven, met irritante personages die onder de huid kruipen en een mooi doolhof waar we als lezer onze weg doorheen moeten vinden. Fijn!

Waardering: 8-/10


Lees “Waar is ze?” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.