Insomnia – Jillian Hoffman

Titel: Insomnia
Auteur: Jillian Hoffman
Uitgever: De Fontein
ISBN: 978 90 261 4445 5

Insomnia” is het tweede deel waarin detective Bobby Dees een rol heeft. Het eerste deel “doodsangst” hoef je niet noodzakelijk te lezen, want de boeken van Jillian Hoffman lenen zich prima als standalones.

Op een avond komt Mallory gewond aan bij een restaurant. Wanneer er door omstanders wordt toegespeeld dat ze het slachtoffer van De Handyman is, gaat ze daarop in. Al snel wordt Bobby Dees ingeschakeld om de zaak tot zich te nemen. Vier jaar later gaat Mallory als Callie door het leven. Ze begint haar studie rechten op de universiteit in Florida. Al snel gaat er van alles mis. Wat begint met lege banden van haar auto, leidt al snel tot grotere problemen. Callie heeft namelijk het gevoel dat ze gestalkt wordt en dat De Handyman deze stalker is.

Vriendelijke vaderfiguur vs. seriemoordenaar

“Insomnia” is opgedeeld in 3 delen waarvan de hoofdstukken niet al te lang zijn. De verhaallijnen die Hoffman in het boek uitwerkt zijn goed en duidelijk beschreven en zorgen ervoor de het verhaal leest als een trein. Bobby Dees wordt omschreven als een vriendelijk wat vaderlijke figuur die doordacht te werk gaat. Als vader heeft hij veel moeite met de slachtoffers die de seriemoordenaar maakt. Hij laat zich niet leiden tot de algemene mening. Mallory wordt als personage beheerst door totale angst en ontreddering. Dit is goed neergezet waardoor de beklemmende sfeer ook op mij als lezer oversloeg.  Ook komt het standpunt van de “Handyman” aan bod, zo krijg je als lezer enerzijds een volledig beeld van situatie, anderzijds kom je meer te weten over zijn beweegredenen.

Hoffman maakt een mooie balans tussen de informatieve stukken over strafrecht, psychologische karaktertrekken van de personages en lugubere details. De personages zijn levensecht en door middel van flashbacks krijgen we dingen uit het verleden te weten. Sommigen werken sympathie op, anderen weer kippenvel.

Slapeloze nachten?

Wat een fijne thriller is “Insomnia“, hij neemt je mee naar een wereld vol verraad en leugens. De spanning is goed opgebouwd, lugubere details zijn meer dan voldoende aanwezig en een aantal verrassende plottwists zorgen voor dat beetje extra. “Insomnia” betekent letterlijk “slapeloosheid’,  al moet ik wel zeggen dat ik mijn slaap niet onder het verhaal heb laten lijden. .
De cover van “Insomnia” sprak me enorm aan, een mooi detail is dat de uil die op de cover van het boek staat op de achterzijde zijn ogen sluit.

Waardering: 8/10

Lees “Insomnia” zelf!

Koop bij bol.com

Over Evelyne

Ik ben Evelyne (35j) halftijds verpleegkundige. Ik woon samen met mijn echtgenoot en 2 zonen (12 en13j) te Ertvelde in België. Ik ben een echte boekenworm. Het liefst van al lees ik graag trillers. Sinds een jaar doe ik mee met met online leesclubs (bol.com) en de hebban leesclub. Een leesclub bied voor mij een enorme meerwaarde aan een boek, ik vind het interessant te ontdekken hoe we vanuit onze persoonlijke ingesteldheid het boek benaderen en ons dan op verschillende manieren inleven in de denkwereld van de auteur. De uitwisseling van deze visies opent een bijkomende dimensie in de appreciatie hoe goed het boek de problematiek van het onderwerp weergeeft en de auteur er in slaagt deze bewogenheid aan de lezer over te dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.