In het geheim – David Baldacci

Titel: In het geheim
Auteur: David Baldacci
Uitgever:
Bruna
ISBN: 978 90 229 9504 4

Ze zijn trots, bij Bruna, dat ze de eerste uitgeverij waren die een vertaling van David Baldacci’s boek “True Blue” mochten uitgeven. Deze vertaling, in het Nederlands getiteld “In het geheim” is weer een thriller zoals je een thriller verwacht: samenzweringen tot op het hoogste niveau, plotwendingen, een eenling die tegen de heersende opinie ingaat, en natuurlijk een heleboel bijfiguren die toch een belangrijke rol blijken te spelen.

In “In het geheim” is de hoofdpersoon een ex-politieagente. Ze was heel succesvol in de drugsbestrijding. Zo succesvol, dat de tegenpartij haar erin heeft geluisd en het voor elkaar heeft gekregen dat ze twee jaar celstraf kreeg. Nu is ze vrij, en vastbesloten haar naam te zuiveren en weer tot het politiekorps toegelaten te worden. Haar zus, Beth, is toevallig commandant van datzelfde korps en heeft een paar moordzaken op haar bordje gekregen. Mace duikt erop, tot grote irritatie van Beth, die vindt dat Mace gewoon het rehabilitatieprogramma moet volgen, en het politiewerk moet overlaten aan de politie. Maar Mace geeft niet op en gaat op onderzoek uit, samen met Roy Kingman, die een van de moordslachtoffers op een ochtend op kantoor in de koelkast aantrof.

Baldacci schrijft weer met een flair die je ogen over de bladzijden doet schieten. Hoewel het een goeie dikke pil is, weet de auteur je te verleiden om tóch even de volgende pagina ook te lezen. Het blijft boeien, zelfs al is de “grote verrassing” (die elke thriller hoort te hebben) op de een of andere manier niet zo schokkend. Toegegeven, je ziet hem niet aankomen, maar toch mist het moment waarop één bepaalde bijfiguur een vitale rol blijkt te hebben net dat kleine beetje dat Baldacci in andere boeken wel weet toe te voegen. Het verschil tussen “huh” en “wow” is subtiel en moeilijk in woorden te vatten. Maar aangezien hij er in geslaagd is om, ondanks dat ene puntje, toch een geweldig boek neer te zetten, zijn we nog altijd blij dit boek mogen hebben gelezen.

Het verbaast niet dat dit boek, op het moment dat deze recensie geschreven was, in de top-10 van bestverkopende boeken stond.


Lees “In het geheim” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.