In het donker – Alison Gaylin

Titel: In het donker
Auteur: Alison Gaylin
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6902 3

Wat doe je als je een zeldzame hersenafwijking hebt die het je onmogelijk maakt ooit ook maar iets te vergeten? Brenna Spector gebruikt dit voor haar werk als privédetective. Haar specialiteit is het zoeken naar vermiste personen, wat enigszins ironisch is, gezien de oorsprong van haar onfeilbare geheugen. Want dat begon op het moment dat haar oudere zus in een auto stapte en daarna nooit meer werd gezien.

Groot is haar schok wanneer Brenna een zaak krijgt rondom een vermiste “performance artist” met de naam Lulu Belle. Als ze een videoperformance van deze vrouw zit, is ze om twee redenen geschrokken: Lulu Belle toont bepaalde gebaartjes die Brenna kent. En de verhalen die Lulu vertelt komen Brenna wel heel erg bekend voor. Het zijn namelijk haar eigen jeugdherinneringen. Is er een verband tussen deze Lulu Belle en haar vermiste zus?

Dat is de vraag die het hele boek in beslag neemt. En hoe meer Brenna en haar partners ontdekken, hoe meer haar vermoedens in kracht toenemen. Tot ze ervan overtuigd is dat Lulu Belle en haar zus dezelfde persoon zijn. Of toch niet?

Alison Gaylin schrijft met “In het donker” een detective verhaal waar je lekker wat uurtjes aan kan spenderen. Een echte hoogvlieger wordt dit boek echter niet. Het bevat weliswaar alle elementen die in het genre nodig zijn (een paar plotwendingen, een vleugje verraad, wat sex, de broodnodige demonen die de politie-mensen achtervolgen) maar wat ontbreekt is die éne spark-of-life. Gaylin volgt perfect het recept voor een succesvolle thriller, maar juist daardoor wordt het meer-van-hetzelfde.

Harlan Coban is, volgens de blurb op het vooromslag, een groot fan. Maar als je de twee met elkaar vergelijkt is Coban het ambachtelijke, duurzame eettentje waar ze je een huisgemaakte hamburger van echt Black Angus rundvlees van de boer om de hoek. Gaylin lijkt in deze vergelijking meer op de Burger King of McDonalds. Ze doet wat ze moet doen, je weet wat je kunt verwachten. Maar de passie voor het eindproduct lijkt te ontbreken.

Jammer. Want de verhaallijn maakt duidelijk dat Gaylin veel beter kan.

Waardering: 6-/10


Lees “In het donker” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.