Ik weet wat jij denkt – John Verdon

Titel: Ik weet wat jij denkt
Auteur: John Verdon
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 5618 4

Dave Gurney is een oud-politieman die met zijn vrouw in een rustig dorpje is gaan wonen. Tot haar grote frustratie kan hij het politiewerk echter niet helemaal loslaten, wat hem drijft tot een (succesvol) kunstproject waarbij hij arrestatiefoto’s bewerkt om de ziel van de misdadiger bloot te leggen. Zijn vrouw is hier niet blij mee, maar ze vindt het een stuk minder vervelend dan het feit dat een oude studievriend, Mark Mellery, contact met Dave opneemt. Mellery heeft een brief ontvangen. Een vage brief, waarin gehint wordt op wat misstappen uit zijn verleden. In de brief wordt hem gevraagd aan een nummer te denken en dan een kleine envelop te openen. En in die envelop blijkt precies dát getal te staan. Mellery, nu eigenaar/guru op een spiritueel centrum, is doodsbang, maar wil er geen politie bij halen. Want als de politie op zijn spiritueel centrum komt, dan zal de vredige sfeer waar zijn bedrijfsvoering afhankelijk van is, zo vreest hij, verloren gaan.

Dan verliest Mellery het leven, op nogal gruwelijke wijze, en raakt Dave dieper in de zaak betrokken. Dit tot frustratie van zijn vrouw. Een kat en muisspelletje volgt tussen de moordenaar en de politie en al snel wordt duidelijk dat hier meer speelt dan een “simpele seriemoordenaar”. Het verhaal is superspannend. Snel geschreven, met de nodige plotwendingen. Helaas (voor mij), was er op ongeveer een derde van het boek een plotwending die bij mij een theorie opriep. Nu doen thrillers dat meestal, dus je blijft doorlezen om te zien of je het bij het juiste eind had. De échte topthrillers zetten je continu op het verkeerde been en pakken aan het eind uit met een grote verrassing. In dit geval bleef de verrassing uit, waardoor de plotwendingen die volgden voor mij geen extra spanning opleverden, maar vooral een gevoel van teleurstelling.

Maar goed, het bij het rechte eind hebben is natuurlijk ook een verrassing bij dit boek. Afgezien van dit minpuntjeleest “Ik weet wat jij denkt” als een trein en is het een mooie besteding van een vrij weekend!


Lees “Ik weet wat jij denkt” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *