Ik ben Pelgrim – Terry Hayes

Titel: Ik ben Pelgrim
Auteur: Terry Hayes
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
ISBN: 978 90 229 9713 0

Voor cinefielen is Terry Hayes geen onbekende: als scenarist zorgde hij voor blockbusters als ‘Mad Max 2’ en ‘Payback’. Met ‘Ik ben Pelgrim’ levert de inmiddels 62-jarige ex-journalist zijn eerste thrillerroman af, meteen een meesterstuk.

Pelgrim is de codenaam van een man die niet bestaat.
De geadopteerde zoon die uitgroeide tot een van de beste spionnen. De regisseur van een uiterst geheime eenheid binnen de Amerikaanse spionagedienst. Een man die, voordat hij van de aardbodem verdween, het ultieme boek schreef over forensisch onderzoek.

Het is datzelfde boek dat hem een jaar later in een obscuur hotel in Manhattan doet belanden, waar het lichaam van een onherkenbaar verminkt jonge vrouw is gevonden. Maar wat begint als een moordonderzoek zonder aanwijzingen, verandert in een zoektocht naar een onbekende vijand die een weerzinwekkend plan tot uitvoer wil brengen.

Dit boek, wat ook nog eens een debuut is, komt met een stormgang binnengevlogen op verschillende boekenlijsten. En met recht en rede gebombardeerd tot beste thriller van 2014. Geen enkel woord is eraan gelogen. Ik kan alleen maar in superlatieven denken als weerzinwekkend geniaal en obsessief meeslepend. Ik heb toch eventjes opspoorwerk verricht omdat ik echt niet kon geloven dat dit een debuut was.
Het boek begint als een thriller maar gaandeweg ontwikkelt het zich als een spionageroman die zich afspeelt in het post-9/11-tijdperk om terug als thriller te eindigen. Ik ben hoegenaamd geen fan van dit soort genre, maar heb het boek met heel veel plezier gelezen. En kan alleen maar hopen dat er ergens in Hollywood één of andere regisseur rondloopt, die het boek las en het wil verfilmen. Liefhebbers van series zoals ’24’ en ‘Homeland’ gaan dit boek verslinden.
Waardering: 9,5/10


Lees “Ik ben Pelgrim” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.