IJsengel, Nathalie Pagie

Titel: IJsengel
Auteur: Nathalie Pagie
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 94 023 1227 0

Met een boek van Nathalie Pagie in je handen, weet je dat je een heerlijke tijd tegemoet gaat. De vlotte schrijfstijl neemt je zonder moeite mee naar angstige, soms zelfs lugubere plekken, maar zeker ook naar de meest mooie plekken op aarde. Plekker die Nathalie zelf ook bezocht heeft en dat merk je als lezer. Dit boek neemt je mee naar Zweden, met zijn prachtige maar soms ook grillige natuur.

Kleine Rasmus

De kleine Rasmus is hij 8 jaar oud en slaapt onder een brug. Niet bepaald een gebruikelijke plek voor een jonge jongen. De raderen beginnen bij mij direct te draaien. Wat voor jeugd heeft dit kereltje gehad, om zo te moeten leven en wat voor invloed gaat dit op het verhaal hebben. Het verleden van Rasmus is een hard en een aangrijpend verhaal, zijn vader verdwijnt uit zijn leven en loopt weg van zijn verantwoordelijkheden. Zijn moeder raakt hierdoor aan de drank en kan niet voor haar zoon kan zorgen. Het enige waar ze voor wil zorgen, zijn haar tientallen katten. Rasmus wil maar één ding, en dat is wat hem belooft is door zijn vader: “Ik kom je halen Mussie, had hij gezegd, ik kom je halen als ik genoeg verdient heb” (blz. 134). Die dag is nooit aangebroken, maar Rasmus gaat halen wat hem toekomt.

Rasmus plan

Rasmus loopt al een tijdje met een plan rond om te krijgen wat hem toekomt, maar hij heeft hier hulp bij nodig. Hij schakelt de hulp in van zijn vriend Mikkel, die op zijn beurt Torre erbij betrekt. Het plan is om Brendt Muller, eigenaar van Muller Media , te ontvoeren. Muller lijdt een onbezorgd leventje in een prachtige villa waar hij samen met zijn vrouw en twee dochters  leeft. Aan dit perfecte leventje komt, door de ontvoering, een abrupt einde.

De ontvoering verloopt niet zonder slag of stoot, integendeel zelfs, de weersinvloeden hadden Rasmus en zijn handlangers onderschat. Uiteindelijk komen ze toch op het onbewoonde eiland aan en laten Berndt daar achter in een leegstaand hotel. Vastgebonden en met een paar flesjes water en wat te eten, laten ze hem aan zijn lot over.

Als blijkt dat er toch nog iemand in het hotel aanwezig is, krijgt Berndt hoop. Hoop om zijn ontvoerders te slim af zijn en te kunnen ontsnappen, van het eiland af voordat ze terug komen. Als blijkt dat degene waar hij zijn hoop op heeft gevestigd, zelf ook gevangen blijkt te zitten, verdampt zijn hoop. Komt hij zelf uit de handen van zijn ontvoerders?

Conclusie

Het verhaal is niet altijd even spannend, maar door de vlotte schrijfstijl is dat niet erg en weet Nathalie je als lezer vast te houden. Er zijn genoeg ontwikkelingen en wendingen in het verhaal die je na ieder hoofdstuk laten besluiten toch nog één hoofdstukje meer te lezen, dan je van plan was.
De personages worden redelijk goed uitgewerkt, vooral van Rasmus en Berndt kun je je een goede voorstelling maken.

Het plot is een totale verrassing, dit had ik niet aan zien komen. Het is echt knap hoe Nathalie de eindjes aan elkaar weet te knopen in de laatste hoofdstukken. Het leest heerlijk weg en vooral het einde is briljant!

Waardering: 8/10


Lees “IJsengel” zelf!

Koop bij bol.com

Over Lilian Brugel

Van kinds af aan al dol op lezen en dan het liefst spannende boeken, maar ik sla een goede roman of literatuur zeker niet af. Mijn eerste ervaring van het schrijven van een recensie was middels een boekclub. Dit vond ik zo leuk, want je leest een boek anders en je kunt er andere mee enthousiasmeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.