Iene Miene Mutte – M.J. Arlidge

Titel: Iene Miene Mutte
Auteur: M.J. Arlidge
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6903 0

Voor de buitenwereld is Helen Grace een taaie tante. Als politie inspecteur heeft ze het respect en ontzag van haar collega’s verworven door de pitbull attitude waarmee ze zich in de bestrijding van de misdaad stort. Haar werk staat absoluut op nummer één. Maar van binnen wordt Helen door iets gepijnigd.

Op een dag duikt een vermist meisje op, met een verhaal dat erger is dan je je kunt voorstellen. Pas als een tijdje later een tweede slachtoffer opduikt met een soortgelijk verhaal, beseft de politie dat de twee écht hebben meegemaakt wat ze zeggen: steeds wordt een duo ontvoerd en opgesloten in een lege cel. Het enige wat ze hebben is een pistool met één kogel en een telefoon waarop ze een ultimatum krijgen: de ander doden en vrijgelaten worden, of zelf gedood worden…

Helen en haar team gaan op jacht. Hierbij moet Helen de confrontatie aangaan met corruptie in het korps, wantrouwen binnen het team en haar eigen demonen die opspelen. Het meest vreemde in de hele zaak: de gevallen zijn minutieus voorbereidt en uitgedacht, maar de slachtoffers lijken totaal niets met elkaar te maken hebben. Of is er toch een connectie?

Arlidge is geen vreemde in het schrijversvak, maar “Iene Miene Mutte” is zijn eerste boek. Daarvoor schreef hij vooral scenarios voor televisieseries. Dit is zichtbaar in zijn schrijfstijl, die erg laagdrempelig is. Heel soms leidt dit tot voorspelbare details. Althans, voorspelbaar tot het moment dat je je begint af te vragen of je niet met open ogen in de val loopt. Aan de andere kant pakt hij de clichés van het genre (politieman heeft drive die voortkomt uit innerlijke pijn) en speelt hierop door (Helen Grace is zeker niet de enige met pijn en onzekerheden). Dat is, heel eerlijk, een enorme verademing.

Kortom: makkelijk leesbaar, originele verhaallijn en boeiende personages. Daarvoor is geen iene-miene-mutte nodig. Je krijgt ze namelijk alledrie.

Waardering: 7,5/10


Lees “Iene Miene Mutte” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.