Het Zeewezen – John Ajvide Lindqvist

Titel: Het Zeewezen
Auteur: John Ajvide Lindqvist
Uitgever: Signatuur
ISBN: 978 90 567 231 4 9

Als Anders met zijn vrouw Cecilia en hun zesjarige dochtertje een skitochtje over de bevroren zee maken lijkt de dag perfect voor een leuk familie-uitje. Ze beklimmen de vuurtoren en genieten van het uitzicht. Totdat beide ouders zich realiseren dat ze hun dochtertje niet meer zien. Een uitgebreide zoektocht levert niets op. Dochter Maja is van de aardbodem verdwenen en de wereld van de ouders stort in. Jaren later keert Anders terug. Na de verdwijning had hij naar de fles gegrepen, waardoor hij ook zijn vrouw heeft zien vertrekken.

Langzaam probeert Anders zijn leven weer op de rit te krijgen, maar dan gebeuren er een paar onbegrijpelijke voorvallen, waardoor Anders ervan overtuigd raakt dat zijn dochtertje misschien toch niet dood is. Beetje bij beetje ontrafelt Anders wat er precies aan de hand is…

Met “Het Zeewezen” weet Lindqvist als geen ander de spanning op te bouwen. Als je veel boeken lees (zoals wij) heb je bij veel boeken al snel een idee dat je de grote lijnen wel doorhebt. Zo niet bij “Het Zeewezen”. Is hier sprake van een ontvoerder die handig gebruikt maakt van een lokale legende, is er iets magisch aan de hand, of toch iets heel anders?

Bij elk beetje informatie dat in het verhaal vrijgegeven wordt heb je weer het gevoel dat je opnieuw moet beginnen. Steeds als je denkt grip op het verhaal te krijgen, pakt de auteur je op en smijt hij je in een nieuw plot, met informatie die een hele andere richting op lijkt te wijzen. Hij doet dit op een zo spannende manier dat ik twee dagen lang opgesloten heb gezeten, boek op schoot, nagelbijtend en af en toe zelfs met een gevoel dat bizar dicht bij angst komt.

Lindqvist bespeelt je op een geniale wijze, onontkoombaar, beangstigend en uitermate verslavend.


Lees “Het Zeewezen” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.