Het verkeerde meisje – David Hewson

Titel: Het verkeerde meisje
Auteur: David Hewson
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6911 5

We hadden al een paar boeken van David Hewson gerecenseerd maar dit is de eerste keer dat ik er eentje in handen krijg. Ik ben benieuwd. Ga ik ook voor de 9, of vind ik (zoals Hilde) een 7 meer gepast?

Het verhaal start rond de intocht van Sinterklaas. Er worden een paar flashbang granaten in de menigte gegooid en in de paniek die daarop ontstaat wordt een meisje ontvoerd. Helaas voor de ontvoerder NIET de dochter van een rijk stel, maar de dochter van een Georgische die illegaal in Nederland verblijft en haar brood op de Wallen verdient. Rechercheur Pieter Vos maakt het (gelukkig) geen moer uit of het nu een rijk of arm kind is, en stort zich met zijn team op de zaak. Daarbij enorm tegengewerkt door de AIVD.

Maar waarom was de AIVD eigenlijk aanwezig bij de intocht? Zo heftig is die Zwarte Pieten discussie toch ook weer niet? Het blijkt al snel dat er meer speelt. Heel veel meer. Hewson verweeft een “simpele” ontvoeringszaak met de strijd tegen het moslimterrorisme, met radicalisering en met overijverige veiligheidsmensen die een afweging moeten maken tussen het redden van de een of het redden van de ander. Hij doet dit knap. Ik bleef in ieder geval lezen tot mijn ogen erbij dichtvielen, waardoor ik de ruim 360 pagina’s met twee (misschien drie dagen) doorgewerkt had. Spannend, en af en toe ook met mooie literaire trucjes waardoor je nog eens extra op het foute been wordt gezet. Tot we bij het einde aankomen. En we ons afvragen: is dit nu een happy end… of eigenlijk juist heel triest..?

Mooi geschreven, heerlijk entertainment met voor wie er oog voor heeft een paar interessante ethische vraagstukken.

Lekker dit!

Waardering: 8/10


Lees “Het verkeerde meisje” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.