Het stel van hiernaast – Shari Lapena

Titel: Het stel van Hiernaast
Auteur: Shari Lapena
ISBN: 978 90 446 3090 9
Uitgever: Uitgeverij Prometheus

Stel: je gaat als jonge ouders bij de buren eten. Op verzoek van de gastvrouw laat je je 6 maanden oude baby thuis liggen, maar gaat wel ieder half uur even checken. En daarnaast heb je de babyfoon voor het geval ze toch onverwacht wakker wordt.
En bij thuiskomst is je baby weg.

Dit overkomt Anne en Marco. In de zoektocht naar hun dochter en de ontvoerder blijkt iedereen wel wat extra bagage te hebben en daarmee is iedereen een mogelijke dader.

Tot zover is dit niet meer als de basis voor iedere thriller, ook de middelmatige. De meeste thrillers zijn geschreven vanuit het standpunt van de rechercheur en dan is het logisch dat je steeds weer nieuwe feiten boven tafel krijgt. “Het stel van hiernaast”, van Shari Lapena, is echter niet geschreven vanuit de politieagent die het onderzoek leidt. En ook niet, zoals de titel doet vermoeden, een van de buren bij wie het etentje was. Het boek is geschreven vanuit een steeds wisselend perspectief. Dan weer vanuit Anne, de moeder, dan weer vanuit Marco, de vader, dan even vanuit de buren, dan weer vanuit de ouders van Anne. Dat is niet erg, maar als er dan weer een feit boven tafel komt, bekruipt mij toch het gevoeld dat het niet eerlijk is dat Anne, hier in een eerder hoofdstuk niet aan gedacht heeft. Of toch: er is niet over geschreven.

Onthulling

Maar dat is ook het grootste minpunt van het boek. Het boek is namelijk heerlijk vlot geschreven en omdat er steeds weer een onthulling komt, wil je ook meteen verder lezen wat daar de gevolgen van zijn. Je leeft mee met de ouders en je krijgt een hekel aan de personen die tegen werken (of dat lijken te doen).

Omdat er een beperkte groep verdachten is, weet je tijdens het lezen de dader er wel een keer uit te pikken. Maar na weer een onthulling, ga je toch weer twijfelen.

Dus de uiteindelijke dader, is niet 100% een verrassing. Het motief gedeeltelijk wel. Het was mooier geweest als er eerder in het boek wel kleine hints die kant op waren geweest. Dat je als lezer achteraf denkt: “Oh, vandaar.” Of “Oh, daarom wilde hij/zij zo graag dit of dat.”.

Het slot vond ik ook minder bevredigend. Het komt op mij over als geschreven om toch vooral niet met een standaard thriller met Baantjer-eind te worden verward. Maar we moeten het Shari niet kwalijk nemen: het is haar derde boek. En haar eerste poging tot het schrijven van een thriller.

Al met al een mooie leuke, beter dan standaard thriller (ook zonder dat einde). Zeker de moeite van het lezen waard. Maar niet de moeite van het herlezen.

Waardering: 7/10


Lees “Het stel van hiernaast” zelf.

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.