Het Petronius Mysterie – Geert-Jan Alexander Knoops

Titel: Het Petronius Mysterie
Auteur: Geert-Jan Alexander Knoops
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 978 90 229 9943 1

Met een titel als “Het Petronius Mysterie” verwacht je iets in de stijl van Dan Brown. Met een auteur als Geert-Jan Knoops, de bekende advocaat, verwacht je een rechtbankdrama. Gecombineerd verwachtte ik dus een soort L.A. Law meets Indiana Jones.

Het Petronius Mysterie blijkt echter een pure rechtbank-thriller te zijn, waarin het allemaal draait om een boorplatform-voorman die de gevangenis ingaat voor een ongeluk met een boorplatform van BOP (niet te verwarren met BP) in de Golf van Mexico (enige overeenkomst met ware feiten is uiteraard toeval). Professor Griffith van het Innocence Project neemt het op zich om deze onschuldig veroordeelde man vrij te krijgen. Hij huurt hiertoe advocaat Baldwin in, en ex-FBI man Esposito.

Al snel blijkt dat er rondom het ongeluk een bijzonder vuil spelletje gespeeld is.

De vergelijking met John Grisham ligt natuurlijk voor de hand. Advocaat Grisham schreef eerder “Advocaat van de Duivel”, advocaat Knoops schreef eerder “Advocaat van de Vijand”. Beide zijn jurist, dus gewend om te werken met de nuances van de taal.

De schrijfstijl van Knoops is helder en beknopt. Korte zinnen. Bondig en snel taalgebruik, maar af en toe wat te “clean”. Op dat punt kan Knoops dus nog wel wat van Grisham leren. Afgezien van dat kleine punt van kritiek blijkt “Het Petronius mysterie” een erg boeiend stukje juridische thriller. En hoewel de ware toedracht er al een tijdje aan zit te komen, blijkt het uiteindelijk toch net wat verder te gaan dan je misschien zou verwachten.

Knoops is nog geen Meester in de literatuur, maar hij heeft zeker potentie.

Waardering: 7/10


 Lees “Het Petronius Mysterie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.