Het Negende Gebod – Chris Houtman

Titel: Het Negende gebod
Auteur: Chris Houtman
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1568 6

Een paar maanden na Akte van Berouw komt Chris Houtman met een nieuwe thriller waarin hij (opnieuw) tegen de Rooms-Katholieke Kerk aanschopt.  Ging zijn vorige boek over seksueel misbruik en financiële malversaties, in dit boek gaat het over de positie van de vrouw en het belang van Maria Magdalena.

Belletje

Als er nu een belletje gaat rinkelen, dan hebben we waarschijnlijk eenzelfde denkrichting. Want inderdaad, “Het Negende Gebod” gaat heel erg richting “De DaVinci Code” van Dan Brown . Zij het dat die laatste net even een tikkeltje extremer is.

Plinius

Het verhaal begint wanneer er een Codex van de oud-Romeinse schrijver Plinius te koop wordt aangeboden. In dit document beschrijft Plinius het verhoor van een tweetal Christelijke slaven. Zij vertellen hem dat Maria Magdalena eigenlijk veel belangrijker was dan de andere apostelen.

Dit is natuurlijk iets wat de Rooms Katholieke Kerk graag onder de pet houden. Wat de Kerk is gebaseerd op de positie van Petrus en Paulus. Uitgangspunt: de vrouw is geschapen uit de man, dus moet zij hem volgen. Zo mogen vrouwen bijvoorbeeld geen gezagsposities bekleden. Maar als Maria Magdalena de favoriet van Jezus was, en hij wilde dat zij de Kerk zou stichten, dan is dat natuurlijk een feministische tijdbom.

Natuurlijk is er een geheim genootschap dat ingrijpt. Niet Opus Dei dit keer, maar het Legioen van Christus. Een soort commando eenheid van Christelijke strijders.

De Kerk laat haar dodelijkste strijders los, terwijl de hoofdpersonen proberen om een film te maken om de boodschap met de wereld te delen. Maar ja, ben je opgewassen tegen de haast eindeloze macht van de Rooms-Katholieke Kerk?

Actualiteit

Houtman probeert in zijn boek aansluiting te vinden bij de actualiteit. Zo vertaalt hij meermalen het negende gebod (Gij zult geen valse getuigenis afleggen) via Donald Trump naar de moderne Fake News-discussie. De film wordt gedragen door wereldberoemde acteurs en ook bij de publicatie haakt Houtman in op bestaande media.

Of dat een slimme zet is weet ik niet. Enerzijds vergroot het de herkenbaarheid van het verhaal. Maar aan de andere kant zet hij het boek hiermee heel duidelijk in een bepaalde tijd. Had hij dit niet gedaan, dan had “Het Negende Gebod” eigenlijk een veel tijdlozer boek geworden. Wel sterk: de uiteindelijke manier waarop de hele strijd tussen Kerk en de nieuwe waarheid lijkt te worden beslecht.

“Het Negende Gebod” vist dus in dezelfde vijver als “De DaVinci Code”. Hij vliegt het echter op een originele manier aan, waardoor dit boek niet voelt als een kopie van een bestseller (iets dat in de boekenwereld net even te vaak wél het geval is). Dat Houtman dus nog iets kan toevoegen aan een verhaal waarvan we dachten dat het al verteld was is op zichzelf al een hele prestatie.

En dan leest “Het Negende Gebod” ook nog eens heerlijk spannend weg! Aanrader voor de vakantieperiode!

Waardering: 8,5/10


Lees “Het Negende Gebod” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.