Het meisje in de trein – Paula Hawkins

Titel: Het meisje in de trein
Auteur: Paula Hawkins
Uitgever: AW Bruna
ISBN: 978 90 449 7145 3

Zelf ben ik niet zo’n treinreiziger. Maar vaak als ik een trein vol mensen zie dan slaat mijn fantasie op hol. Over waar deze mensen naar toe onderweg zijn of waar ze vandaan komen. Ik heb dat trouwens ook met bussen en vliegtuigen.

De hoofdpersoon uit “Het meisje in de trein”, Rachel, heeft precies het omgekeerde. Tijdens haar dagelijkse treinreis stopt de trein altijd even achter hetzelfde huis. Op het terras bij dat huis ziet zij een, volgens haar, zeer gelukkig echtpaar, dat ze in haar fantasie ook al namen gegeven heeft: Jess en Jason. Zodra de trein in beweging komt moet ze snel wegkijken want dan passeren ze het huis waar zij vroeger met haar ex woonde. Die ex heeft daar nu een gezin met zijn nieuwe vrouw en kind.

Als Rachel op een ochtend “Jess” met een andere man in de tuin ziet kussen, valt haar ideaalbeeld uit elkaar. Ze moet erachter komen wat er precies aan de hand is. Niet veel later blijkt “Jess” verdwenen te zijn. En dat roept nog meer vragen op. Vragen die Rachel moeilijk beantwoord krijgt omdat ze door haar alcoholverslaving gaten in haar geheugen heeft.

Al snel blijkt het leven van “Jess” en “Jason” geheel anders dan dat Rachel verzonnen had.

Dat Rachel tijdens haar dronken periodes regelmatig haar ex-man en zijn huidige vrouw lastig valt, maakt het er allemaal niet makkelijker op. Maar het maak het boek wel nog leuker.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de drie vrouwelijke hoofdpersonen: Rachel, Megan (de echte naam van “Jess”) en Anna, de nieuwe vrouw van de ex van Rachel. Om niet meteen de ontknoping weg te geven, wordt niet alles chronologisch beschreven. Anders zouden we al weten wat er met Megan gebeurd is nog voordat Rachel erachter komt dat ze vermist is.
Door deze verschillende standpunten, lezen we bepaalde voorvallen vanuit zowel Rachel als vanuit Anna beleving. Waar Rachel vertelt dat ze probeerde ontspannen te lachen, weten we dat Anna juist een gestoorde grimas op het gezicht van Rachel zag.

Ondanks deze wisselingen van verteller wordt het boek nergens onoverzichtelijk. De hoofdstuktitel geeft duidelijk aan wie aan het woord is en op welke datum de voorvallen plaatsvinden. En al met al weten we op ieder moment hetzelfde dan Rachel.

Natuurlijk is dit boek simpelweg als goed in elkaar gezette thriller te zien. Zo ongeveer ieder persoon dat in het boek langskomt, maakt goede kansen de dader te zijn. Maar ook geeft het een, volgens mij realistische, kijk in de leefwereld van een alcoholverslaafde die probeert de schijn op te houden, maar daar niet in slaagt.

Bij de ontknoping komen we er niet alleen achter wat er met Megan gebeurd is, maar ook dat de wereld van Rachel toch wat anders en complexer in elkaar zit, dan ze zelf dacht.

Al met al een top-thriller die, door het inzicht in het leven van de drie vrouwen, die allemaal hun eigen verleden hebben, veel meer is dan alleen een top-thriller.

Waardering: 8,5/10


Lees “Het meisje in de trein” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.