Het Gesticht – Madeleine Roux

Titel: Het Gesticht
Auteur: Madeleine Roux
Uitgever: De Bezige Bij
ISBN: 978 90 234 8953 5

Met “Het Gesticht” schrijft Madeleine Roux haar eerste spannende boek voor “jonge lezers vanaf 12 jaar”. Met mijn 35 levensjaren hoor ik duidelijk bij de doelgroep, want ik vond het boek behoorlijk spannend.

Het begint met Dan, die tijdens de zomer deelneemt aan het New Hampshire College Prep (NHCP), een zomerschool. Op zijn eigen school heeft hij geen vrienden, maar voor deze zomer hoopt hij op het beste. Hmm, een nieuwe school… thuis geen vrienden? Waar kennen we dat van? Ja, het begin lijkt wat op Harry Potter, maar de sfeer draait al snel om. Niets geen magische wonderschool, maar een school die gevestigd is in een oud gesticht, waar de directeur zo mogelijk nog gestoorder was dan zijn “patiënten”.

De zomerschool begint voorspoedig. Vrienden worden gemaakt, lessen genoten. Maar dat is maar even, want al snel wordt de campus opgeschrikt door het eerste slachtoffer. En voor Dan was het sowieso al snel gedaan met de rust, want hij vindt vreemde foto’s en briefjes. Al snel krijgt hij het gevoel dat hijzelf gestoord aan het worden is.

Natuurlijk ga ik niet meer vertellen over het verhaal. Dan kun je het verder alleen nog over de stijl hebben. En daar zit wel een kleine aanmerking. Sommige “hints” en aanwijzingen over wat er nog gaat komen liggen er wel héél dik bovenop. Té dik haast. Dat maakt het evenwel een nog grotere prestatie dat het boek ongelofelijk spannend is. Wegleggen lijkt een slecht idee te zijn. Je wilt verder, nee…je móet verder.

Dit boek is zo spannend, het kan je zomaar nachtmerries opleveren. Ook als je een niet-meer-zo-jonge-jonge-lezer bent!

Waardering: 8-/10


Lees “Het Gesticht” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *