Het Chalet – Suzanne Vermeer

Titel: Het Chalet
Auteur: Suzanne Vermeer

Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 0642 8

Vanaf het begin hangt er een jolige sfeer in de verhaallijn wanneer Suzanne Vermeer ons kennis laat maken met de twee hoofdpersonages Annelies en Sara. Maar weldra wordt de sfeer van het boek  grimmiger. We leren we ook andere kanten van deze personages kennen. De toegevoegde verhaallijnen gedurende het boek worden goed neergezet waardoor je je”oprechte” meningen, gedachtenspinsels en vooroordelen kunt loslaten op de handelingen van de personages.

Als de twee totaal verschillende vriendinnen Annelies en Sara op vakantie gaan wordt Annelies halsoverkop verliefd op de jonge, knappe reisleider Wim. Wim die wordt gepersifleerd als een player ziet Annelies wel zitten. Zodra Annelies en Wim getrouwd zijn en aan kinderen willen beginnen slaat de roze wolk om in een donderwolk. Als Wim de fout in gaat en zijn huwelijk bevlekt wordt je heen en weer geslingerd tussen onbegrip en medelijden jegens Wim.

Terwijl Annelies en Wim naar IJsland vertrekken om een B&B over te nemen en om hun gedoemde huwelijk te redden, ontmoet Sara Rene, de man van haar dromen. Het contact met Annelies begint langzaam aan te verwateren en dat kan Sara maar moeilijk verkroppen “Hun contact was nog meer verwaterd sinds Rene in haar leven was” (p.141).

Gelukkig weerzien in IJsland?

Samen met Rene gaat Sara voor een paar weken naar IJsland zodat Annelies en zij zich weer kunnen herenigen. Eenmaal in IJsland aangekomen is het gelukkige wederzien van korte duur, de storm in het huwelijk van Annelies is alles behalve opgehelderd. Sara vangt een geheimzinnig en bedreigend gesprek op tussen Wim en de hulp Björk en hiermee is de angst, boosheid en het vooroordeel gewekt. “Sara’s adem stokte in haar keel. De dreigende ondertoon in Wims stem gaf haar de kriebels ” (p.169).

Als een gespannen veer manoeuvreert Sara zich in een wirwar van verantwoording, schuldgevoel en machteloosheid om voldoende bewijsmateriaal te verzamelen om Wim aan de schandpaal te nagelen en Annelies te kunnen confronteren. Als Sara dan ook nog eens wordt bedreigd, beschoten, opgesloten en er brand ontstaat in hun huisje is de maat vol.
Als Sara naar Annelies gaat om in gesprek te gaan, krijgt het gesprek een onaangename wending…“Koortsachtig dacht ze na hoe ze zichzelf en Annelies uit deze benarde positie kon redden” (p,261).

“Het Chalet” is een boek dat, zoals bij Suzanne Vermeer gebruikelijk is, lekker simpel en eenvoudig wegleest. Door de opbouwende spanning met een onverwachte ontknoping wordt je aandacht er continu bijgehouden.  Maar de wending tijdens de ontknoping van het verhaal mist helaas een fundament, namelijk de emotie en diepgang die de andere personages wel hebben. Deze ontbrekende factor zorgt ervoor dat de ontknoping niet als een gegronde afsluiting oogt.

Beoordeling: 6,5/10


Lees “Het Chalet” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.