Het Bernini Mysterie – Dan Brown

Titel: Het Bernini Mysterie
Auteur: Dan Brown
Uitgeverij: Luitingh
ISBN:
9789024528592

Nu dit boek verfilmd is, kan ik deze recensie nog wel een keer online plaatsen. Ik schreef deze oorspronkelijk nadat ik het boek voor het eerst las in 2005.

De achterflap meldt: “Deze explosieve internationale thriller raast van verlichte reden via duistere mystiek naar een onvoorziene, schokkende ontknoping. Door dat alles heen loopt de oude strijd tussen religie en wetenschap.

Nog niet beïnvloed door de Da Vinci Code, kon ik kennismaken met de stijl van Dan Brown, wat hij op papier zet en was ik benieuwd naar de vraag of deze schrijver mij zou weten te boeien. Gezien het succes van het bovengenoemde boek heeft hij blijkbaar een gave om mensen met letters voor zich te winnen. Ben ik ook te vangen met 460 pagina’s “tension en suspence”?

Professor Robert Langdon wordt meegenomen in een avontuur dat begint aansluit op zijn fascinatie voor symbolen en de oudheid. Ondanks de twijfel gaat hij akkoord en zit binnen no time in Zwitserland.

Daar maakt hij kennis met de dochter van de vermoorde wetenschapper, en samen maken ze een reis die hen voert naar Rome.

Ze krijgen te maken met het broederschap van de Illuminati, waarvan vermoedt werd dat deze niet meer bestond. Doel van dit broederschap is de vernietiging van het Vaticaan. Langdon ziet zich als expert genoodzaakt om de helpende hand toe te steken om een naderende catastrofe te verijdelen.

We reizen door Rome heen, “zien” beroemde oudheden, krijgen onderricht in hoe Galileo Galilei dacht en hoe gevaarlijk die tijd was voor anders denkenden. Ook zijn we geruime tijd aanwezig in en rond het Vaticaan. We dwalen door geheime gangen, ontdekken geheimen, en beleven avonturen a la James Bond.

Het boek leest als een sneltrein, vlot geschreven en heeft een lage drempel. Eenmaal begonnen wil je ook weten hoe het de spelers verloopt. Zeer levendig beschreven waardoor je het gevoel hebt midden in het verhaal te staan. Heel even verliest de auteur zichzelf in zijn fantasie, maar een held is niet voor niets een held. Door het beschrijvende van feiten over de geschiedenis van Rome, het Vaticaan en middeleeuwse geleerden ook nog erg interessant.

Ik heb er van genoten.


“Het Bernini Mysterie” zelf lezen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.