Hellepoort – Bill Schutt en J.R. Finch

Titel: Hellepoort
Auteur: Bill Schutt en J.R. Finch
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0830 5

R.J MacCready wordt in 1944 door het leger naar Brazilië gestuurd om te onderzoeken wat er waar is van de geruchten dat er een Japanse onderzeeër de Amazone is opgevaren. MacCready is wetenschapper en avonturier en de aangewezen man voor dit soort missies. Wat volgt begint als een standaard oorlogsthriller, maar krijgt steeds vreemdere trekjes.

Want zijn verkenning brengt hem niet alleen in aanraking met Nazi’s, Japanners en wetenschappers, maar ook met moderne wapens zoals helicopters en een soort geavanceerde V1. En natuurlijk de Chupacabra, die een enorm belangrijke rol blijkt te spelen. Gelukkig krijgt Mac de hulp van zijn vriend Thorne. Dat verbaast Mac, aangezien hij nog op Thornes’ begrafenis heeft gesproken. Maar Thorne en zijn vrouw Yanni blijken een onmisbare hulp.

Soms lijkt dit boek weer een oorlogsthriller over een held die moet voorkomen dat de bad guys een ultiem wapen ontwikkelen. Soms herinnert het me aan de X-files. En heel af en toe moet ik denken aan één van de wat absurdere Indiana Jones-films.

Vooral in het begin van het boek, wanneer nog niet duidelijk is wat er aan de hand is (of wat voor type boek ik eigenlijk zat te lezen) vond ik “Hellepoort” af en toe té spannend. Op zich wel apart, want al bij het eerste hoofdstuk krijgen we een inkijkje dat duidelijk maakt dat de Nazi’s in ieder geval dééls succesvol zullen zijn in hun missie. Maar toch is de suspense absoluut killing.

Ook het realisme waarmee de schrijvers te werk gaan is beangstigend. Het Japanse onderzoek doet denken aan de experimenten van Mengele. De missie van de Duitsers komt extra overtuigend over wanneer je beseft dat Nazi-Duitsland inderdaad de grondlegger van deze techniek is (een die het nog ver heeft geschopt). En de omschrijving van wat de ChupaCabra is (en het feit dat we soms vanuit hun perspectief meelezen) is niet alleen realistisch, maar ronduit huiveringwekkend!

Schutt en Finch pakken de spanning van het ene genre, en de ademloosheid van het andere en gooien die bij elkaar. Het resultaat is ademloze spanning die funest is voor je nachtrust…

Waardering: 8-/10

Lees “Hellepoort” zelf!

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, ‘s avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *