Gouden kooi – Camilla Läckberg

Titel: Gouden Kooi
Auteur: Camilla Läckberg
Uitgever: Overamstel
ISBN: 978 90 443 5442 3

Het perfecte gezin

Jack en Faye zijn getrouwd en hebben een dochtertje. Ze wonen in een chique luxe appartement in Stockholm en Jack is miljonair. Voor de buitenwereld is dit een perfect gezin. Maar schijn bedriegt…

Het eerste deel van het boek beschrijft het huwelijksleven van Faye en Jack en hoe ze elkaar leerden kennen. Faye is hier nog dolgelukkig met haar gezin, ze heeft een prachtige dochter, Julienne, en een goede man en woont in een heel chique appartement. Toch is niet alles rozengeur en maneschijn. Jack is erg veeleisend naar Faye toe, alles moet altijd keurig opgeruimd zijn, Faye moet er steeds netjes bijlopen en Jack investeert steeds meer tijd in zijn bedrijf en minder in Faye.

Läckberg zet de personages zeer mooi neer. Wie rijk is moet hard werken, en je voelt de strijd bij Faye. Enerzijds wil ze veel tijd met haar gezin spenderen, anderzijds voelt ze de druk van het groeiende bedrijf. Zeer waarheidsgetrouwe lijnen worden uitgezet in het boek.

Of toch niet?

Om Jack tijd te geven zijn bedrijf verder uit te bouwen besluit Faye een weekendje weg te gaan met hun dochter. Maar helaas, het noodlot slaat toe en Julienne wordt ziek. Ze keren terug naar huis. Daar wacht Faye een koude douche. Ze betrapt Jack in hun bed met een werkneemster van zijn bedrijf. De maat is vol. Faye verlaat Jack en Jack herneemt het gelukkige gezinsleven met Ylva. Ze komt er achter dat Jack nog meer geheimen voor haar had. Hij bedroog haar heel hun huwelijksleven met verschillende vrouwen. Wanneer je de emoties leest die Faye doormaakt kan je je dit als vrouw zo voorstellen, je hoort wel vaker over de zakenreizen die mannen ondernemen die dan later een excuus blijken te zijn. Läckberg beschrijft dit zeer goed.

Het boek geeft ook veel inzicht in het leven dat Faye vroeger leefde. Ze was een zeer succesvol student tot ze met Jack trouwde. Hij vond het niet nodig dat zij haar studies afmaakte want hij had grote plannen voor een bedrijf. Maar het bedrijf komt niet goed van de grond. Faye besluit een jaar te stoppen met haar studies en ze nadien weer op te pakken. Hoewel Faye de grootste lijnen van het bedrijf, inclusief de naam, bedacht zijn het Jack en zijn grootste zakenpartner die met de pluimen gaan lopen. Jack vind het dan ook niet nodig dat Faye het laatste jaar van haar studies afmaakt, want hij kan haar gemakkelijk onderhouden nu.

Het einde, of het begin?

“Hoewel Faye af en toe twijfelde, besefte ze dat er geen andere mogelijkheid was. Jack had haar onderdrukt, vernederd en bedrogen. Hij had het gezin verworpen waarvoor zij al het andere had verworpen.” (p.296)

Het tweede deel van het boek is gewijd aan de harde scheiding die volgt.

De eerste weken is Faye lamgeslagen, ze kan niet geloven dat haar perfecte leven voorbij is. Omdat ze haar studies dus nooit heeft afgemaakt, en ze op papier niets te maken heeft met het bedrijf van Jack heeft ze geen recht op geld bij de scheiding. Ze blijft bijna blut achter. Ze betrekt een kamer bij Kerstin, die een kamer te huur heeft. Faye broedt op een plan, ze wil Jack ten gronde richten. Nadat ze terug moed heeft verzameld pakt ze stilletjes aan haar leven weer op. Om geld in het laatje te brengen begint ze terug te werken, als honden oppasser.

Wraak

“Dat hij instortte maakte het er voor haar alleen maar makkelijker op om hem te verpletteren.” (p.335)

In het derde deel van het boek onthult Läckberg eindelijk welk wraakplan Faye voor Jack beraamt heeft.

Faye slaagt er in op Jack op alle manieren kapot te maken. Door een groot schandaal dat Faye aan het licht brengt crasht het bedrijf van Jack, ook aan zijn huwelijk met Ylva komt een einde en dan moet de zwaarste klap die Faye voorzien heeft nog komen…

Ook de cover van het boek, die overigens prachtig is, wordt duidelijk. De cover bestaat uit een parfum flesje en het parfum heet: “Revenge by Faye”. Het is prachtig dat dit zo mooi samen vloeit met het verhaal.

Gouden kooi is een zeer vlot leesbare en herkenbare psychologische thriller. Je wil weten welke wraak Faye gepland heeft, Läckberg stimuleert je om door te lezen. Het boek valt op geen enkel moment stil en blijft je boeien. Zeker een aanrader voor iemand die op zoek is naar een steengoede thriller.

Het einde is er een dat je ergens wel voelt aankomen, toch is het onwerkelijk dat het Faye gelukt is dit allemaal te realiseren. Je vraagt je de hele tijd af of ze haar plan wel kan uitvoeren. Op de achterflap van het boek staat dat dit het eerste deel is van een tweeluik psychologische thrillers, dus ik ben zeer benieuwd wat er in het tweede deel nog zal gebeuren…

Waardering: 8,5/10


Lees “Gouden kooi” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.