Gezichtsbedrog – David Hunt

Titel: Gezichtsbedrog
Auteur: David Hunt
Uitgever: Zwarte Beertjes
ISBN: 978 90 449 2973 9

Als de mentrix van een kleurenblinde fotografe op verdachte wijze het leven verliest, besluit haar oud-leerling op onderzoek uit te gaan.

De hoofdpersoon in “Gezichtsbedrog” is Kay. Kay is fotograaf, iets wat niet voor de hand ligt, aangezien ze een zeldzame oogaandoening heeft. Hierdoor kan ze geen kleur zien, of daglicht verdragen. Overdag moet ze dus altijd een hele sterke zonnebril dragen, maar ‘s nachts heeft ze het voordeel veel beter te zien dan wie dan ook.

Kay heeft leren fotograferen van haar vriendin Maddy. Dan wordt Maddy doodgereden in een louchebuurt waar ze normaal gesproken nooit zou komen. Kay erft haar camera’s en ontdekt een niet-ontwikkeld filmrolletje. Daarop staan beelden die haar niet loslaten. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt dat Maddy in een achterbuurt een zolderkamertje huurde, van waaruit ze probeerde iets te fotograferen. Maar wat?

Een zoektocht door alle lagen van de samenleving

Haar speurtocht brengt haar door alle milieus van San Francisco. Van Chinatown tot exclusieve schietclub. Ze ontmoet mannen van aanzien en simpele jagers met een oorlogsverleden.

Terwijl Kay zich hierop stort, zit ze ook in een andere verhaallijn. Voor de lokale krant gaat ze regelmatig op pad met een bevriende journalist. Ze worden regelmatig getipt door iemand met een nep-Chinees accent. Zo komen ze op het spoor van mensensmokkel, prostitutie, dood en verderf.

“Gezichtsbedrog” leest heerlijk weg. Normaal gesproken zou ik hier een verhaal vertellen over in elkaar grijpende verhaallijnen, plotwendingen enzovoort. Maar helaas, over de verhaallijnen kan ik weinig anders zeggen dan dat ze goed in elkaar zitten – tenzij ik spoilers weggeef. En plotwendingen zijn er, verrassend genoeg, eigenlijk niet.

Geen grote plotwendingen

David Hunt lijkt het niet nodig te vinden om zijn boek ineens een andere richting in te laten slaan. Hij laat na wat eigenlijk in elke thriller thuishoort. Alsof je een chocoladetaart maakt zonder cacao te gebruiken. Maar vreemd genoeg smaakt deze taart wel degelijk naar chocolade. Hunt laat grote koerswendingen na, omdat hij gaande zijn verhaal steeds een klein beetje bijstuurt. Door de goede dosering aan “ontdekkingen” blijft “Gezichtsbedrog” daardoor de hele tijd boeien.

Waardering: 7/10


Lees “Gezichtsbedrog” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.