Getal van het beest – Chris Houtman

Titel: Getal van het beest
Auteur: Chris Houtman
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 1751 2

Met een titel als “Getal van het Beest” weet je al dat deze thriller van Chris Houtman een religieus (sub)thema heeft. Trouwens, de naam Chris Houtman zegt wat dat betreft ook genoeg. Want zijn eerdere titels “Akte van Berouw” en “Het Negende Gebod” gingen keihard op de RK kerk in.
“Getal van het Beest” is ietsje geraffineerder dan de vorige titels. Het draait allemaal om Hannah Soehari, televiesiemaakster. Ze gaat naar de VS om een documentaire te maken over megakerken (religieus haakje nummer 1). Daar loopt ze Rick tegen het lijf, haar vriendje van toen ze een jaar High School Exchange deed. Hij helpt haar met de documentaire.

Niet lang daarna duikt hij op in Nederland. Hij legt contact met haar ouders en mag in het tuinhuisje wonen. Rick vertelt dat hij werk “in de veiligheid” doet op de Amerikaanse Ambassade.

Na verloop van tijd begint Hannah, via Rick, dingen te ontdekken. Tegelijk beginnen er doden te vallen. Het begint met wildvreemden, teruggekeerde Syrië-gangers (religieus haakje 2) maar het komt al snel steeds dichterbij. Hannah blijkt een complot op het spoor, dat werkt aan een enorme aanslag (religieus haakje 3).

Rustig opbouwen

Chris Houtman neemt in “Het getal van het beest” uitgebreid de tijd om op te starten. De eerste 100 pagina’s gaan over het schetsen van de context, om het leren kennen van de personages en de onderlinge relaties. En vooral: om alvast de zaadjes te planten van wantrouwen. Waar gaat deze thriller heen, vroeg ik me af. Gáát het wel ergens heen?

Ja, het gaat ergens heen. Via omwegen, maar het gaat naar een complot op het hoogste niveau. Zomaar wat namen en termen die Houtman gebruikt: Steve Bannon, Donald Trump, Pete Hoekstra, #fakenews, immigratie.

Daarin zit ook de zwakte. Ik constateerde het al bij “Het Negende Gebod”: Houtman zoekt erg de aansluiting met de actualiteit. Of, zoals hij het zelf zegt: “Soms is de grens tussen werkelijkheid en fictie flinterdun. “Getal van het beest is een angstaanjagende thriller over actuele spanningen en problemen in het Amerika van Donald Trump. Beseffen we in Europa eigenlijk wel hoe gevaarlijk dit kan zijn voor de stabiliteit van onze democratische samenleving?

Ook laat Houtman her en der zijn eigen politieke kleur zien. Zo blijkt hij geen fan van Mark Rutte: “De man was zo’n gladde prater dat hij eigenlijk niets zei, een soort Mark Rutte, maar dan in het kwadraat en ook nog eens in Bijbelse vorm” (p.193).

Leuk, maar daardoor zal ook dit boek enorm gedateerd raken. Daarnaast vraag ik me af of Houtman er handig aan doet door gebruik te maken van bestaande personen. Er zijn al aanklachten wegens smaad ingediend voor minder dan wat Houtman hier verzint. Riskant. Vermakelijk, maar riskant.

De ontknoping is onwaarschijnlijk, maar tegelijkertijd logisch. Daardoor blijf ik achter in verwondering. Wat vínd ik nou eigenlijk van dit boek…?

Waardering: 7,5/10


Lees “Getal van het beest” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.