Eve Dallas (12): Verraad – J.D. Robb (Nora Roberts)

Titel: Verraad (Eve Dallas – 12)
Auteur: J.D. Robb (Nora Roberts
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 80 225 8276 3

Bij sommige auteursnamen kun je een boek blind kopen, enkel omdat hun naam op de cover staat. Simpelweg omdat je weet dat je kwaliteit krijgt. Een schrijver heeft een geheel eigen stijl. En dat spreekt je aan, of niet. Je weet wat je koopt: een bepaalde spanning, een bepaalde opbouw, verrassingen .. als je meer boeken hebt gelezen dan kun je op basis van de auteursnaam een keuze maken welke het volgende boek wordt. J.D. Robb (pseudoniem van Nora Roberts) is echter iets minder stabiel in haar Eve Dallas-serie. Ik heb inmiddels 8 boeken gelezen die op naam van J.D Robb staan (waarvan 7 uit de Eve Dallas serie. Ik heb de beoordelingen er nog eens op nageslagen en de cijfers schommelen enorm. Het ene boek scoort een 8, het andere een 6- en de rest ertussen in. Roberts lijkt onder haar pseudoniem nieuwe dingen te willen uitproberen.

Dat gevoel kreeg ik ook heel sterk bij “Verraad“. De titel verrast al, omdat elke Dallas eigenlijk het woord “Vermoord” in de titel heeft. Deze niet. Ook de kleurstelling van het omslag is eigenlijk veel te vrolijk voor een Robb. Maar je moet een boek niet beoordelen op de kaft, dus ga je met een zo open mogelijk gemoed aan het lezen.

En dan valt het op dat de inleiding van “Verraad” volstrekt niet voelt als een J.D. Robb / Eve Dallas. Het is lastig om de vinger er precies op te leggen, maar de hele manier waarop Robb begint met een sfeerbeeld voelt net even verkeerd aan. Bij een willekeurige thriller had het goed gekund, maar dit past op de een of andere manier niet binnen het kader van een Dallas.

Gelukkig komen we al snel op bekender terrein: een moord, natuurlijk weer een link met de altijd even aantrekkelijke Roarke. Opvallend: minder dampende sexscénes. En de relatie van Peabody en McNab krijgt wat meer aandacht.

Ook opvallend, maar dan minder positief is hoe je een deel van de verrassingen al mijlenver ziet aankomen. Het ligt er duimendik bovenop en het is bizar dat de hoofdpersonen zelf de link niet eerder leggen. Andere verrassinkjes komen echter wél goed uit de verf.

Verraad” is dus een boek met twee gezichten. Het lijkt verraad te plegen richting de eigen traditie. Het heeft een aantal zeer zwakke punten in het verhaal, maar ook een aantal sterke pluspunten. Echt zo een boek dat je doet twijfelen of het nu een krappe voldoende is, of toch net niet.

Laten we het maar houden op een voordeel-van-de-twijfel score. Hopelijk is het volgende deel beter. Het zou dan het 13e deel zijn. Toevallig is 13 mijn geluksgetal…

Waardering: 5,5/10


Lees “Verraad” zelf!

Koop bij bol.com

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

2 reacties

  1. Ik ben al een tijd fan van de Dallas-serie van J.D. Robb, ik vond dit boek ook lastig inkomen en heb het meerdere keren weggelegd.
    Toch zet ik iedere keer weer door, omdat ik de conclusie niet kan weerstaan! Heeft u enig idee wanneer het volgende boek vertaald wordt en verkrijgbaar is in Nederland? Ik hoop zo dat er dit jaar nog eentje uitkomt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.