Enemy of the State – Vince Flynn, Kyle Mills

Titel: Enemy of the State
Auteur: Vince Flynn & Kyle Mills
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 150 7

Na de aanslagen van 9/11 sluiten de VS en Saoedi-Arabië een strikt geheim en extreem gevaarlijk akkoord. De VS verduisterde het bewijs van de betrokkenheid van de Saoediërs bij deze aanslagen. In ruil daarvoor kregen ze enkele beloftes van koning Faisal: Saoedi-Arabië zou hen blijven van olie voorzien en tevens ook afrekenen met samenzweerders.

Na enkele gebeurtenissen krijgt de Amerikaanse president het vermoeden dat de Saoediërs nooit van plan zijn geweest om zich aan hun deel van het akkoord te houden. De koning is oud en verzwakt, en enkele personen binnen de Saoedische Inlichtingendienst lijken geld over te sluizen naar IS. Met als doel Amerika aan te vallen. 

De president schakelt Mitch Rapp, CIA-agent en antiterrorisme-expert, in om hen een waarschuwing te geven. Bij deze missie staat Mitch Rapp er alleen voor, zijn gebruikelijk team kan hem hierbij niet helpen.

Wanneer hij begint met het bloot leggen van de banden tussen enkele Saoedische regeringsleden en IS, krijgt het nieuwe hoofd van de CIA weet van deze missie. Dit is de start van een grootscheepse klopjacht op Mitch Rapp. Hij kan enkel rekenen op de steun van een door hem samengesteld team van huurlingen. Hij is zijn leven allesbehalve zeker. Slaagt Mitch er in om zijn naam te zuiveren voor het te laat is?

De 16e

“Enemy of the State”, geschreven door Vince Flynn en Kyle Mills, is het zestiende boek met in de hoofdrol superspion Mitch Rapp. De reeks is oorspronkelijk gestart door Vince Flynn, maar na zijn overlijden in 2013 heeft Kyle Mills de serie verdergezet. De boeken verschijnen nu onder hun beide namen. Dit is het derde boek dat werd uitgegeven na de dood van Flynn.

Het boek leest erg vlot, al duurde het wel even voor ik goed in het verhaal zat. Dit komt vooral door het vele wisselen tussen de personages. Eenmaal je dit gewend bent en de belangrijkste personages kent, kun je echt ten volle van het verhaal genieten. Het is zeker een voordeel als je al eerdere boeken uit de reeks hebt gelezen, maar je kunt het boek perfect los van de reeks lezen.

Spannende Thriller

“Enemy of the State” is een super spannende actie- en spionagethriller. Je zit vaak op het puntje van je stoel om te weten hoe het zal aflopen. Het plot steekt mooi in elkaar, de gebeurtenissen volgen zich chronologisch op, en pas op het einde weet je als lezer hoe alles zal aflopen.

Daarnaast is er een mooie balans tussen actie en interactie. Daardoor heb je naast de vele actiescènes ook momenten die de spanning even breken en je de personages wat beter kunt leren kennen. Na dit boek rond Mitch Rapp kan ik toch al een duidelijk beeld schetsen van hem en de mensen waarmee hij samenwerkt.

Wat ik een pluspunt vind, is dat je ieder hoofdstuk ziet waar de personages zich bevinden. Zo ben je sneller mee met het wisselen tussen de personages. En krijg je tevens geografisch een idee over waar het zich afspeelt.

“Enemy of the State” is het eerste boek dat ik lees over Mitch Rapp. Ik kan dus niet vergelijken met eerdere boeken in de reeks die nog door Vince Flynn werden geschreven. Er zal wel een verschil zijn in schrijfstijl, dat is bijna onvermijdelijk, maar ik vond het boek alleszins erg boeiend en vlot geschreven. Het smaakt in ieder geval naar meer!

Waardering: 7,5/10


Lees “Enemy of the State” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.