Een schitterend mysterie – Louise Penny

Titel: Een schitterend mysterie
Auteur: Louise Penny
Uitgever: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6822 4

Op een afgelegen eilandje in Canada, ver van de bewoonde wereld staat een klooster. Hier wonen 24 monnikken van een vergeten orde, de Orde der Gilbertijnen, die door hun Gregoriaanse gezang God eren. Als koor vormen ze samen de Stem van God, die de Woorden van God zingt. Hun streven is om zo dicht mogelijk bij de Heer te komen.

Eén van hen komt echter een stuk dichter bij de Heer dan bedoeld; hij wordt vermoord aangetroffen in de kloostertuin van de abt. Gamanche en Beauvoir reizen naar het klooster om onderzoek te doen, en belanden in een wereld die anders is dan wat ze kennen.

Gamanche heeft een cd met het gezang van het koor en geniet hier intens van, terwijl de jongere Beauvoir niets met het kerkelijke heeft. Toch blijkt het gezang en de cd een vitale positie in te nemen in het onderzoek. Samen met een stuk Gregoriaans bladmuziek dat niet lijkt te kloppen zijn dit de enige tastbare aanwijzingen waarmee de twee het moeten doen.

Dat er onverwachte figuren op het eiland aankomen, een eiland waar al jaren niemand meer arriveerde, helpt het onderzoek ook niet echt.

“Een schitterend mysterie” doet haar naam eer aan. Het is een mysterie, en ja…het is schitterend. Een setting die min of meer uniek te noemen is. Door de contemplatieve omgeving komen de geesten uit het verleden die de hoofdpersonen teisteren des te sterker uit de verf. De verhoren, goed vermomd als gesprekken, leveren antwoorden op die veel dieper lijken te gaan dan op het eerste gezicht merkbaar; met niet alleen praktische boodschappen, maar ook filosofisch of geloofsbeschouwelijke betekenissen.

Natuurlijk wordt de zaak uiteindelijk opgelost en komen alle losse eindjes samen. Behalve dan waar het aankomt op de onderlinge relaties van de personages, wat dat betreft kiest Penny voor de cliffhanger, om ons te dwingen om ook een volgend deel te lezen. Eerlijk gezegd weet ik niet of ik dat kan doen. Want na deze haast heilige moordthriller kan het volgende alleen nog maar tegenvallen…

Waardering: 8/10


Lees “Een schitterend mysterie” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *