Dubbele Dreiging – Tom Clancy en Mark Greaney

Titel: Dubbele dreiging
Auteur: Tom Clancy en Mark Greaney
ISBN: 9789044969306
Uitgeverij: A.W. Bruna

Tom Clancy is weer helemaal terug. De laatste jaren verschijnen goede titels van hem, zoals “Ogen van de Vijand” en “In het Vizier”. Dat was ook wel nodig, want na het schrijnend slechte

“Tanden van de Tijger” leken zijn dagen geteld. Nu is van zijn hand “Dubbele Dreiging” verschenen. Ook dit boek schreef hij met een co-auteur, Mark Greaney.

Ook in “Dubbele Dreiging” worden de hoofdrollen ingevuld door Jack Ryan jr., Domingo ‘Ding’ Chavez, John Clark en Jack Ryan sr. Die laatste is sinds kort weer president van de V.S. Waar hij in zijn eerste termijn al tegen een aantal uitdagingen aan liep (oorlog met Iran, oorlog met China, terroristische aanvallen), belooft zijn nieuwe ambtsperiode ook weer een alles behalve rustige te worden. China laat zijn spierballen zien en claimt de Zuid-Chinese Zee en bedreigt tegelijkertijd Taiwan. Dit spierballenvertoon komt voort uit de samenwerking van de Chinese president en een generaal waar die president bij in het krijt staat.

De Campus, een ultrageheime inlichtingendienst waar Jack Ryan jr., Domingo ‘Ding’ Chavez en John Clark werkzaam zijn, doodt ondertussen een aantal Libische agenten als een soort vergelding. Daarbij komen ze erachter dat iemand het op de Campus heeft gemunt. Ook deze dreiging lijkt uit China te komen. Zie daar de herkomst van de titel.

“Dubbele Dreiging” gaat door waar “In het Vizier” op hield. Hoofdrol speelt opnieuw de Campus, al is ook te zien dat Clancy weer een beetje teruggrijpt op zijn receptuur van weleer: een rogue country die een bedreiging vormt voor de wereldvrede. Deze keer is dat (opnieuw) China. Nieuw is de vorm van oorlogsvoering en dit was voor mij echt een eyeopener: cyberoorlogsvoering heeft de toekomst en China lijkt hierin een voorsprong te hebben, die in dit boek dubbel en dwars wordt uitgebuit. Clancy beschrijft het op spannende wijze en stipt een precair onderwerp aan: in de moderne wereld zijn we compleet afhankelijk van ICT en die ICT is tegelijkertijd vatbaar voor aanvallen van buitenaf. Op het moment dat ik het boek las, kwam net de storing bij o.a. ING voorbij. Ik linkte deze storing gelijk aan de cyberaanvallen die Tom Clancy uitgebreid beschrijft. Dit zal in de toekomst nog wel vaker gebeuren!

Goed, terug naar “Dubbele Dreiging”. Het boek sprak me zeer aan. Ik ben een liefhebber van de old school Tom Clancy en deze nieuwe technothriller kwam hierbij in de buurt, meer nog dan de voorgaande titels. Toch mag hij wat mij betreft nog wat meer de diepte in. Dat zou het verhaal nog steviger en uitdagender maken.

Clancy, je bent uitstekend op weg om weer de oude te worden.

Waardering: 8/10


Lees “Dubbele Dreiging” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.