Dood spel – Harlan Coben

Titel: Dood Spel
Auteur: Harlan Coben
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 978 90 225 6404 2

“Goed, als dit het eerste boek van mij is dat je gaat lezen, hou er dan nu maar mee op. Zet het gewoon terug en pak een ander boek van mij. Dat geeft niets. Ik wacht wel”. Met die woorden begint Harlan Coben de inleidende opmerking bij zijn debuut, dat nu voor het eerst in het Nederlands is vertaald. Woorden, waarmee hij zichzelf alvast bij voorbaat verontschuldigd voor dit boek, dat hij twintig jaar geleden mee doorbrak. Hij vergelijkt het met het teruglezen van een oud opstel, waar je toen een tien voor kreeg, maar waarvan je nu niet begrijpt hoe je er toen in hemelsnaam bij kwam om precies dit op papier te zetten.

Deze verontschuldigende inleiding geeft een interessant kijkje in de persoonlijkheid van Coben. Het zichzelf vooraf verontschuldigen voor de prestatie die je nog moet gaat zien, geeft mij het gevoel dat Coben last heeft van faalangst.  “Dood Spel” is echt geen boek waarvoor de schrijver zich hoeft te schamen.

Het verhaal over het oud-topmodel Laura, en ster-basketballer David begint met de huwelijksreis van de twee. Een reis die bruut verstoord wordt met de verdrinkingsdood van David. Maar, zoals dat gaat in thrillers: zo simpel is het niet. Een paar maanden later denkt Laura haar overleden man te herkennen in een nieuwe speler in het basketbalteam van David. En sommige mensen gedragen zich wel heel erg raar. Laura begint te graven en komt terecht in een web van leugens dat zo complex in elkaar zit dat je het niet zou verzinnen. Tenzij je een briljant schrijver als Coben bent, natuurlijk.

Het leuke is dat ik bij het lezen de hele tijd het gevoel had dat het overduidelijk was hoe de plot in elkaar zou zitten. En inderdaad, sommige onderdelen bleken uit te komen. Alleen, niet alles. Het zijn de kleine dingen die het doen, en dat geldt ook voor de uiteindelijke ontknoping, die alle losse draadjes aan elkaar verbindt en een eind biedt dat ik in de verste verte niet zag aankomen.

Als Coben elk andere boek meer geschikt vind voor een kennismaking, en dit boek dus minder vind dan zijn andere, dan is hij inderdaad een grootmeester van het Genre.

Waardering: 9/10


Lees “Dood Spel” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *