De dood of de gladiolen – Rudy Dek

Titel: De dood of de gladiolen, een 4-Daagse thriller
Auteur: Rudy Dek
Uitgever: Logikos
ISBN: 978 90 747 3425 7

Sinds een paar jaar verschijnt er in Nijmegen, rond de Vierdaagsefeesten, een thriller. In 2008 was dat “De dood of de gladiolen” van Rudy Dek.

Het verhaal begint met een buschauffeur, die in zijn bus een paar pamfletten vindt met daarop de tekst “Nog voor de eindstreep zal mijn kogel hem doden”. De chauffeur, Rogier Hoofs, gaat ermee naar de politie. Maar die neemt het dreigement niet serieus genoeg.  Dus gaat Hoofs naar omroep Gelderland, waarna hij samen met presentatrice Irene Jaeger op onderzoek gaat. Dat hij stiekem een beetje gek op Irene is, maakt zijn gedrevenheid des te groter.
En terwijl hij probeert een moord op de “Via Gladiola” (in het aanzicht van duizenden mensen) te voorkomen, misbruiken ook anderen de 4-Daagse voor politieke doeleinden. De anti-militaristen zijn weer bezig, maar ook Extreem-Rechts marcheert mee. Het is Rogier, rasechte Nimweghenoar en Vierdaagseloper, allemaal een doorn in het oog. Maar hij focust zich op de aankomende moord.

Vreemd genoeg vindt de aanstaande moordenaar de aandacht wel boeiend. Want anders zou hij niet af en toe bellen met Irene of met Rogier. Waarschijnlijk bedoeld om het spannender te maken, maar helaas geeft Dek in één van die telefoongesprekken nét even teveel weg. Daardoor is de ontknoping niet zo explosief als je zou horen. Het is meer een doffe “plop”. Jammer, want zoals ik al vaker schreef: een thriller staat, of valt, met de ontknoping.

Dat Dek in de weg naar die ontknoping allerlei interessante thema’s bespreekt, en zelfs een soort ethische discussie oproept, is leuk. Maar het is onvoldoende het boek te redden. “De Dood of de Gladiolen” is, vooral voor een Nijmegenaar, absoluut leuk vermaak.

Maar het is geen topper.

Waardering: 6/10


Lees “De dood of de gladiolen” zelf!

 

Over Jeroen L

Eén van de oprichters van LekkerLezen.net. In het dagelijks leven actief als bedrijfskundige/docent, 's avonds het liefst met de neus in een goed boek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *