Dood de vader – Sandrone Dazien

Titel: Dood de vader
Auteur: Sandrone Dazieri
Uitgeverij: Xander
ISBN: 978 94 016 0361 4

Politieagente Colomba staat op non-actief en probeert haar leven weer op orde te krijgen. Hersteld van haar fysieke trauma’s is ze al, dus nu komt het lastige gedeelte: het leren leven met en het verwerken van de mentale trauma’s. De lezer weet al heel snel dat dit de omstandigheden zijn, maar wat er precies is gebeurd blijft nog heel lang een raadsel. Een raadsel dat zich pas zal ontvouwen lang nadat ze, tegen wil en dank, een nieuwe zaak in de schoot geworpen heeft gekregen.

Vrijwel meteen na de traumatische gebeurtenis besluit Colomba dat ze deze tijdelijke vorm van op non-actief staan wil veranderen in een meer permanente vorm. Ze weet nog niet wat ze wil gaan doen, maar alles is beter dan bij de politie blijven. Colomba’s chef Rovere weet dat ze er zo over denkt en respecteert haar keus. Haar verbazing is dan ook groot wanneer hij haar belt met het verzoek om nog één zaak te helpen oplossen. Colomba wil niet maar belooft toch een kijkje te nemen. Een beslissing die alles te maken heeft met haar respect voor Rovere .

De zaak draait om een vader, moeder en kind die op vakantie waren. Moeder en zoon zijn gaan wandelen in het bos, en dat heeft geresulteerd in een onthoofde moeder en een verdwenen zoon. Kilometers van de plek des onheils vandaan wordt de vader met een zonnesteek aangehouden. Hij zei naarstig op zoek te zijn geweest naar zijn vrouw en kind maar de politie gelooft hem niet. Na de lugubere ontdekking valt de verdenking praktisch meteen op hem.

Intussen is Colomba’s interesse dermate gewekt dat ze (in ieder geval voorlopig) besluit mee te doen. Rovere stelt voor dat Colomba contact zoekt met ‘De jongen van de silo’. Dante Torre. Torre is in zijn jonge kinderjaren ontvoerd en tot hij op zijn 16e ontsnapte, opgesloten geweest in een silo. Daar werd hij ‘opgevoed’ door een man die zichzelf ‘De Vader’ noemde. Hierdoor heeft Torre zich ontwikkeld tot een meester in het duiden van gezichtsuitdrukkingen, emoties en leugens en heeft hij zich ook verder verdiept in alles wat met ontvoeringen te maken heeft.

Na Torre’s ontsnapping heeft de boer op wiens land de silo stond, zelfmoord gepleegd. Volgens de politie was hij de overduidelijke dader maar Torre heeft daarin nooit geloofd. Sterker nog: hij is er van overtuigd dat ‘De Vader’ nog altijd vrij rondloopt en zijn ding doet. De band tussen Colomba en Torre is het laatste ingrediënt voor een waanzinnig spannend kat en muisspel tussen Colomba & Torre, De Vader, het ontvoerde jongetje, de overheid, het verleden maar ook vooral de klok.

“Dood de vader” is een weerzinwekkend spannende thriller. En wat mijns inziens de grootste verdienste van Sandrone Dazieri is, is dat hij nooit te ver ‘over the top’ gaat. Wanneer hij de spanning opvoert, komt dat niet door allerhande afschuwelijke details die worden opgevoerd. Die zijn er ook, maar de echte koude rillingen worden veroorzaakt door het plot en door de chronologie van het vertellen daarvan. Bovendien weet Dazieri zijn karakters van diepgang te voor zien. Niet alleen de hoofdpersonen maar ook, tegen alle verwachtingen in, de bijfiguren. Soms krijg je even een kijkje in hun hoofd, of maken ze een terloopse opmerking waardoor je ze als lezer kan doorgronden alsof het echte mensen zijn. Maar wat misschien het aller sterkst en engst is, is dat je je zomaar voor zou kunnen stellen dat het plot realistisch/mogelijk is. En daarmee trekt Dazieri “Dood de Vader”  uit het fantasierijk der thrillers.

Waardering: 8.5/10


Lees “Dood de vader” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.