Doelwit in de Nacht – Ricardo Piglia

Titel: Doelwit in de nacht
Auteur: Ricardo Piglia
Uitgeverij: Signatuur Noir
ISBN: 978 90 567 2387 3

In een Argentijns dorpje verschijnt op een dag een man. Niemand kent hem en niemand weet wat hij komt doen, maar roddels genoeg: er wordt gefluisterd dat hij een verhouding met de tweelingzusjes Belladonna heeft. Mooie meiden, die ook nog eens uit een vermogende familie komen. De

man, Tony Durán lijkt het helemaal voor elkaar te hebben.

Dan wordt hij dood gevonden in zijn slaapkamer. Commissaris Croce probeert de zaak op te lossen en wordt daarbij tegengewerkt door de Officier van Justitie, die allang “weet” wie het gedaan heeft. Dat er geen enkel bewijs tegen zijn verdachte is, ach, wat maakt het. Croce vindt steun bij een journalist uit Buenos Aires, die ook graag wil achterhalen wat er gebeurd is. “Doelwit in de nacht” volgt beiden bij hun pogingen te reconstrueren van hetgeen is gebeurd.

Ricardo Piglia zet een psychologische thriller neer in een dorp wat vol staat van intriges, roddels en samenzweringen.

Hij doet dit met enorm oog voor detail, wat het lezen -vooral in het begin- wat moeizaam maakt. Piglia heeft zelf ook in de gaten dat teveel detail niet werkt, daarom maakt hij enthousiast gebruik van voetnoten om daarmee een extra laag toe te voegen, zonder dat je uit het verhaal valt. Zijn schrijfstijl maakt “Doelwit in de nacht” een stuk pittiger en uitdagender dan de gemiddelde thriller. Geen aanrader als je op zoek bent naar een luchtig boek voor op je nachtkastje. Piglio is een stuk minder toegankelijk dan de Grishams en Baldaccis van deze wereld. Maar de extra moeite loont, want je krijgt er een levend, haast organische, leeservaring voor terug.

Waardering: 8-/10


Lees “Doelwit in de nacht” zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.