De zomer van toen – Maggie Mitchell

Titel: De zomer van toen
Auteur: Maggie Mitchell
Uitgever: Karakter
ISBN: 978 90 452 0842 8

Waarom doen de personages in een boek datgene wat ze doen? Het motief is in elk verhaal essentieel voor de geloofwaardigheid. Maggie Mitchell laat het een van haar hoofdpersonen in “De zomer van toen” zelfs hardop uitspreken. En vervolgens licht ze er zelf de hand mee. Want de motieven van de daders in dit boek blijven onduidelijk.

20 Jaar geleden werden Carly May en Lucy gekidnapt. Zes weken, de hele zomer, hield de ontvoerder hen bij zich. In een huisje in de middle-of-nowhere. Hij deed hen echter niets aan. Nu heeft een van de meisjes een boek geschreven, dat wordt verfilmd. De ander is actrice, die een rol krijgt aangeboden. In dezelfde film.

Dat de twee elkaar weer gaan ontmoeten is onvermijdelijk. Ondertussen toont een van de studenten van een van de meisjes (vrouwen inmiddels) een ongezonde belangstelling voor de ontvoering.

We wisselen van perspectief tussen de zienswijzen van de twee “slachtoffers”, die een extreem gevalletje Stockholm-syndroom lijken te hebben. De hele ontvoering zelf blijft voor ons verborgen. Het enige wat we voorgeschoteld krijgen zijn flarden van herinneringen en een fragment uit de roman die de schrijfster op het voorval heeft gebaseerd. Maar wat er precies gebeurd is wordt maar mondjesmaat duidelijk. En omdat we over het “waarom” in het duister blijven tasten, weet je niet of het eigenlijk wel klopt. Is wat we “weten” waar? Niet alleen het motief van de dader van toen blijft onduidelijk. Ook de beweegredenen van de “dader” van nu komen niet aan bod.

En verrassend: dat stoort eigenlijk geen moment. Het maakt het boek alleen maar realistischer. Want moeten we in het echte leven niet ook vaak gissen naar de achtergronden van iemands gedrag? Daarvoor in ruil krijgen we details, herinneringen en gissingen.

“De zomer van toen” is een puzzel. Een puzzel zonder randjes, waardoor de makkelijke start je bespaart blijft. Je weet niet hoeveel stukjes er in de puzzel zitten. Je weet niet eens of ze er allemaal zijn. Maar het is wel een hele fijne puzzel om je hoofd over te breken. Mitchell heeft lak aan de conventies, en kan de toets der kritiek meer dan doorstaan!

Waardering: 8-/10


Lees “De Zomer van toen” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *