De Vos – Frederick Forsyth

Titel: De Vos
Auteur: Frederick Forsyth
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 978 94 005 1029 6

Ergens in Engeland zit een zeventienjarige scholier hele nachten op zijn computer. Cyberspace is zijn wereld, een plek waar zijn autisme geen hindernis is, maar juist een kracht. Regelmatig omzeilt hij de cybersecurity om eens rond te kijken. Nooit brengt hij schade toe, nooit steelt hij iets. Het gaat de jongen om de puzzel. Maar dan kraakt hij de servers van de NSA, CIA en het Pentagon. Alle alarmbellen gaan af en met heel veel moeite weten de autoriteiten hem op te pakken. Hem wacht een enorm lange celstraf in de VS. Maar de Britten hebben andere ideeën en zetten de jongen in de cyberoorlog die tegen het westen gevoerd wordt. Eindelijk kan het westen terugslaan. Het eerste doel is een oorlogsschip, en niet zomaar eentje. Dit doelwit is de trots van de Russische marine.

Gedegen achtergrond

Frederick Forsyth begon zijn schrijvende carrière als journalist en dat is te merken aan de gehanteerde stijl in “De Vos”. Het boek is duidelijk fictie, maar het leest als een rapportage van een misdaadverslaggever. De omschrijvingen van acties is feitelijk en met korte, staccato zinnen. Voor het beschrijven van de context (en dan vooral de geo-politieke context) neemt Forsyth uitgebreid de tijd. “De Vos” is geplaatst in de huidige periode: Donald Trump, Vladimir Poetin, de Kim-dynastie van Noord-Korea, Brexit, allemaal komen ze voorbij (behalve dat Trump niet bij naam wordt genoemd).

Daar waar het iets toevoegt, duikt Forsyth even kort de geschiedenis in, waardoor ineens een stuk duidelijker wordt waarom bepaalde vijandige mogendheden elkaar eigenlijk niet kunnen luchten en zien.

Forsyth als Mentor

Wanneer je “De Vos” leest, krijg je het gevoel dat de hoofdpersonen je mentor zijn, ervaren functionarissen met wie je een tijdje op stage meeloopt. Je ziet wat er gebeurt en op de rustige momenten leggen ze je rustig uit wat er allemaal speelt.

Het verhaal op zichzelf is, eerlijk gezegd, nog niet eens zó heel spannend. Er moet gehackt worden, de vijand probeert dat te voorkomen. Allemaal thriller-elementen die er helemaal bijhoren en het allemaal tot een mooi leesbaar stuk maken. Maar de echte kracht zit hem in het enorme realistische gevoel dat dit boek uitademt. “De Vos” geeft het idee dat wat Forsyth schrijft ook klopt. Niet voor niets, want Forsyth heeft de reputatie zijn huiswerk op orde te hebben.

De cyberoorlog is echt, zoveel is me wel duidelijk.

Waardering: 8/10


Lees “De Vos” zelf!

Koop bij bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.