De verdwenen stad – Camilla Sten

Titel: De Verdwenen stad
Auteur: Camilla Sten
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 978 90 452 1664 5

Van een diepgravend verhaal moet “De Verdwenen stad” het niet hebben, maar wel van verrassende ontwikkelingen. “De Verdwenen stad” is een nagelbijtend spannende en mysterieuze thriller van Camilla Sten, een Zweedse schrijfster. Op dit moment studeert ze psychologie en publiceert regelmatig in verschillende Zweedse dagbladen. Er wordt al gezegd dat Camilla Sten, “de Zweedse Stephen King” zou zijn! Ik kan mij daar wel in vinden. Camilla Sten weet de spanning in “De Verdwenen stad”, op een mysterieuze manier op te bouwen, op een zodanige manier dat de hoofdpersonen regelmatig aan zichzelf gaan twijfelen. Het is dat ik van mezelf niet mag nagelbijten, maar anders……

Verdwijning

Hoe kan een stad nu zomaar verdwijnen? Echt verdwijnen kan natuurlijk niet, maar inwoners daarentegen wel. Maar liefst 900 personen! Vijftig jaar geleden gebeurde dit in Silvertjärn, een afgelegen in het bos liggend klein stadje. Maar zijn de inwoners nu echt verdwenen zonder een spoor na te laten? Ja, alleen een baby werd destijds gevonden en van de inwoners geen spoor.

Alice groeit op met dit spookverhaal van Silvertjärn, wier oma daar vroeger opgroeide. Van haar heeft ze het hele verhaal gehoord en dit heeft haar doen besluiten om een documentaire te maken: “Er zijn zoveel puzzelstukjes die niet in elkaar lijken te passen.” (p.11)
Zou je zelf stiekem ook niet een beetje nieuwsgierig worden als de hele familie van je oma van de een op de andere dag verdween?

Dode zone

Alice reist met een klein groepje mensen per auto naar  Silvertjärn. Zou het gaan lukken het mysterie te ontrafelen? En gaat Alice haar antwoorden krijgen? Dat het afgelegen ligt en van de buitenwereld is afgesloten is te merken. Rondom Silvertjärn ligt een dode zone, waar geen radio of telefoon bereik is: “Ik word wakker door een knetterend, snerpend geluid dat me in één flits naar onduidelijk wakker zijn brengt. We komen dichterbij. De radio hapert al een paar kilometer, zegt Tone.”(p.15)

Angst

Midden in het stadje slaan ze hun kamp op. Alice en Tone slapen in de tent, Emmy en Robert in de bestelwagen en Max wil graag op de achterbank van zijn Volvo slapen. Erg op hun gemak voelen ze zich niet en het duurt lang voordat ze de slaap vatten.
Midden in de nacht schrikt Alice wakker van een schreeuw. Als ze uit de tent komt, ziet ze Emmy bij de bestelwagen staan.
“Ze haalt hijgend adem, alsof het een echo van mijn ademhaling is, en haar blik dwaalt zoekend over het lege plein. Ik zag iemand, zegt ze en ze draait haar hoofd zodat ze weer naar het schoolgebouw kan kijken. Haar stem is ijl en schor. In eerste instantie denk ik dat het irritatie of sarcasme is, maar ineens besef ik dat het angst is.”(p. 57)

Verkenning

De volgende dag beginnen ze met hun verkenning van het stadje bij de school.  Al gauw gebeuren er vreemde dingen, is het stadje echt wel verlaten of saboteert iemand van het team het maken van de documentaire?Al lezende raak je in de ban van het verlaten stadje Silvertjärn en ga je je steeds meer afvragen wat er in het verleden gebeurd is. En of het stadje wel echt zo verlaten is?

Niet weg te leggen

Eenmaal aan “De Verdwenen stad” begonnen is het moeilijk het boek weg te leggen. Je blijft lezen om er maar achter te komen wat er gaande is. De vertelperspectieven schakelen heen en weer tussen heden (Nu) en verleden (Toen). Op deze manier weet Camilla Sten het verhaal een mysterieus tintje te geven en spannend te houden. Door de brieven die Margarita (de oma van Alice) aan haar zus Aína schreef krijg je  mondjesmaat informatie over wat zich een halve eeuw geleden heeft afgespeeld.

Vanaf het eerste hoofdstuk zit de spanning er goed in. Dat blijft zo, tot de laatste pagina. Het boek wisselt af tussen het nu en toen en word dankzij verschillende brieven extra spannend gemaakt.

“De Verdwenen stad” is een origineel, overtuigend en mooi geschreven verhaal. Het is een thriller met een goed gedoseerde opbouw. Een aanrader voor iedereen die van een mysterie houdt. De personages trekken je het verhaal in en weten twijfel te zaaien. Hoe? Door hun onderlinge verhoudingen. Je merkt dat er iets broeit. Maar wat? Daar kom je in de loop van het verhaal achter. Wie begint met lezen is verkocht.

Waardering: 8/10


Lees “De verdwenen stad” zelf!

Koop bij bol.com

Over Joke Z

Ik lees graag thrillers, romans, informatief, historische romans, ya, non-fictie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.