De uitverkorene – Igor Znidarsic

Titel: De uitverkorene
Auteur: Igor Znidarsic
Uitgever: Karakter Uitgevers
ISBN: 978 90 452 1317 0

Hoe ver zou jij gaan om uitverkoren te zijn op de dag des onheils…?

Op een dag verdwijnt Lizy, de dochter van zakenman Folkert Lefevre. Ze blijkt te zijn ontvoert. Haar ontvoerder eist losgeld, maar niet voor zichzelf.  Wel voor 81 werknemers die onlangs hun job zijn verloren, door de schuld van Lefevre. Het recherche-duo Bianca van Dijk en Joris Vischjager worden op de zaak gezet. Ondanks dat de wil van de ontvoerder wordt ingelost, vinden Bianca en Joris Lizy dood terug in de bosjes.

Bianca en Joris zitten op een doodlopend spoor, ze hebben geen enkel idee over de identiteit van de ontvoerder. Totdat er nog twee doden vallen, die vreslijk zijn verminkt.  Via sporenonderzoek ontdekken Biana en Joris dat het om dezelfde dader gaat. Maar wie is hij en wat is zijn motief?

Beetje bij beetje ontrafelen Bianca en Joris de waarheid. De tijd dringt, want de dader is nog lang niet klaar met zijn missie.  Bianca heeft er alles voor over om hem te stoppen. Ook haar leven.

Tweede Thriller

“De uitverkorene” is de tweede thriller van Igor Znidarsic. Het is tevens ook het tweede boek met het rechercheurs-duo Biana van Dijk en Joris Vischjager in de hoofdrol.

Net zoals in het eerste boekDe blindganger” zijn de moorden in “De uitverkorene” erg gruwelijk. Dit hoort bij de schrijfstijl van Igor Znidarsic. De verminkingen worden ook zeer grondig beschreven. Daar moet je van houden wel. Voor mij in ieder geval geen probleem.

Het verhaal is opgedeeld in vier delen. Waar het eerste deel zich uitsluitend richt op de ontvoering van Lizy, kom je in deel twee plots bij een volledig ander personage terecht, de dader.
Dat is in het begin even wennen, ik had enkele hoofdstukken nodig om weer in de flow van het eerste deel te komen. Vanaf deel drie wisselt de vertel perspectief tussen Bianca en de dader.
Leuk is ook dat er vanaf deel twee de delen een titel hebben. Vanaf dan komt de dader in het boek voor, en de titels passen perfect bij zijn doel.

Geen whodunit

De spanning zat al erg snel in het verhaal. Igor Znidarsic heeft een erg vlotte schrijfstijl en weet je als lezer geboeid te houden gedurende het verhaal. De spanning moet wel vooral komen vanuit de beweegredenen van de dader. Want al snel in het verhaal weet je wie de dader is. Het is heel interessant om zijn levensloop te volgen, om te lezen hoe het zo ver is gekomen. Je kruipt zo in de huid van de dader.  Op het einde werkt Igor nog naar een spannende climax toe, die net iets anders eindigt dan ik had verwacht. Net zoals bij “De blindganger” het geval was. Dit alles vermengt met enkele actuele thema’s, zoals de steeds groter wordende kloof tussen rijk en arm,
godsdienst, de egoïstische maatschappij,…

“… En weet dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken, want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, hoogmoedig, verwaand.” (p.251)

Kijkje in hoofd dader

Psychologisch zit “De uitverkorene” subliem in elkaar. Wederom is Igor Znidarsic er in geslaagd om ons in het hoofd van de dader te laten kijken. Je krijgt mee hoe hij is opgegroeid, en je ziet hoe dit hem verder vormt naar hoe hij nu is. Wat hem er toe heeft gezet om zo te reageren. Hetgeen dat zijn leven redde, is uiteindelijk ook zijn ondergang. Waar ik bij het vorige boek medelijden en sympathie had voor zijn daden, had ik dat hier niet echt. Ook het hoofdpersonage Bianca wordt verder uitgewerkt, al is dit in iets mindere mate. We zien een trauma uit haar verleden dat haar parten speelt, alsook haar wankelend huwelijk. Al blijft de klemtoon op de dader liggen.

Uitstekende thriller

“De uitverkorene” is dus wederom een uitstekende thriller die goed in elkaar zit. Vaak is een tweede deel in een reeks zwakker dan het debuutboek, maar in dit geval vind ik “De uitverkorene” niet veel onder doen voor “De blindganger”. Ik vond het vorige boek iets verrassender, maar toen had ik voordien nog niets gelezen van Igor Znidarsic en was zijn typische schrijfstijl nieuw voor mij. Ook het volledige deel over de dader is wat wennen in het begin, maar hoort volledig bij het verhaal en is noodzakelijk om zijn daden te begrijpen. Ik kijk in ieder geval al uit naar een derde deel met rechercheur Bianca van Dijk!

Waardering: 7,5/10


Lees “De uitverkorene” zelf!

Koop bij bol.com

Over Severine

Een echt boekenworm, leest liefst van al thrillers, hoe meer spanning hoe beter. Daarnaast houdt ze ook veel van muziek en katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.