De strijders van Ta’ab

Titel: De strijders van Ta’ab
Auteur: Martyn van Beek
Uitgeverij: Boekenschap
ISBN: 978 94 900 8520 9

Je hebt complotdenkers, en je hebt Complotdenkers. Martyn van Beek behoort tot de echte hardcore complotdenkers. Want in het boek “De strijders van Ta’ab” komt hij met een complot dat zijn weerga niet kent.

Het begint allemaal met een Australiër die op het consulaat in Dubai werkt. Enkele minuten nadat hij zijn vriendin de Grote Vraag heeft gesteld, wordt het stel overvallen en in een haaientank gesmeten, net op het moment dat de Emir een toespraak houdt. Het hele gezelschap ziet het stel aan stukken gereten worden.

Dit is het begin van een enorme terreurcampagne die door een sekte die zichzelf Ta’ab noemt wordt ontketend. Doel: Dubai zuiveren van alle individuen die niet het Ware Geloof aanhangen. Het is vervolgens aan Layne en Barbara om de kwestie uit te zoeken… daarbij proberend de gevoelens die ze voor elkaar hebben te onderdrukken.

Tot zover is het nog niet zo heel bijzonder. Het gegeven van een sekte die op het terroristenpad gaat is niet enorm origineel. Maar Van Beek gaat verder, want in zijn wereld hangt echt ALLES met alles samen. De val van een niet met name genoemde IMF topman (die wel heel erg aan DSK doet denken), de acties van een anonieme voorzitter van de American Reserve (nee, de naam Bernanke valt niet), de hele financiële crisis… zelfs de nieuwbouw-waanzin van de inwoners van Dubai: alles blijkt door de Sekte georganiseerd en gemanipuleerd te worden.

Dit spinnenweb weeft Van Beek op bijzonder intrigerende wijze. En voor mij draagt dit het boek ook. De eerste pagina’s vroeg ik me namelijk af wat ik van “De strijders van Ta’ab” zou gaan vinden. De schrijfstijl is op zich niet heel speciaal. Niet slecht; Van Beek schrijft helder en vlot, maar hij heeft geen unieke, eigen signatuur, waardoor je staat te juichen bij elke zin. Maar na een tijdje komt hij op stoom en sleurt hij je mee. Ik betrapte mezelf erop dat ik me steeds afvroeg met welke vergezochte (maar niet onmogelijke) wending Van Beek nú weer op de proppen zou komen.

En zo kan het gebeuren dat goede vrienden vijanden blijken en dat gezworen vijanden samen met, in plaats van tegen elkaar strijden.

Met als gevolg dat ik wederom veel te weinig slaap kreeg…

Het is duidelijk, Martyn van Beek heeft een enorm sterke fantasie.

Waardering: 7/10


Lees “De Strijders van Ta’ab” zelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.